Ogień pytań!!!

0

Przestawiam ci moje 15 pytań. Dlaczego aż tyle? Reszta po pytaniach:

1 Co zrobić żeby do PopupMenu dodać wszystkie pliki i foldery znajdujące się w danym katalogu (Ulubione, Menu Start) i przywołać im procedury windowsowe np: Usuń Kopiuj itp. ?
2 Co zrobić aby po wciśnięciu określonego klawisza, kiedy edit jest aktywny wywołać jego procedurę?
3 Czy jest możliwe oglądnie źródła dokumentu jeśli jest się online np: edytuj (bierząca strona np programowanie.of.pl i pokazanie tego w memo?
4 Jak zapisać stronę WWW jeśli jest się online?
5 Jak pokazać proces ładownia strony WWW tak jak w IE? Chodzi mi o wszystkie polecenia Statusbar w IE.
6 Jak zatrzymać datę w Windowsie?
7 Co zrobić zby zapętlić daną procedurę?
8 Jak zmniejszyć rozmiar programu (bez kompresji)?
9 Jak używać DLL i wybierać z nich skórki dla progrmu?
10 Jak stestowć prędkosć napędu CD HDD itp.?
11 Co zrobić aby po kliknięciu na dane rozszerzenie np .txt (po zmianie otwieranego programu na inny) można było je otwierać?
12 Jak wysłać SMS z programu?
13 Czy jest możliwość pobrania wersji oflline strony (wszystko) w jednym pliku zip?
14 Co zrobić aby przy pomocy portów COM można było sterować urządzeniem mechanicznym (nie komputerowym)?
15 Co zrobić aby sortować dane w DataBase przy pomocy kolumn? (DELPHI 2.0)

To już wszystko.
Wiem wymęczyłem cię, ale dawno nie korzystałem z komputera i Delphiego więc myślałem sobie o różnych ciekawych programach. Całe Szczęście że znalazłem takiego specjalistę od Delphiego jak TY. Nie musisz odpowiadać na wszystkie pytania. Przynajmniej na 10 a jeśli naprawdę nie wiesz to nie musisz odpowiadać.

Będę brdzo wdzięczny.

OSADNIK/Rafcio
www.osadnik.prv.pl

0

Po pierwsze :) opisy pod Delphi 5 enterprise:)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. Umieśc na formatce z zakładki Win 3.11 komponenty FileListBox i DirectoryListbox :)
    potem
    wstawic button i w nim prockę i
    var
    i : integer;
    OPEK : TMenuitem;
    begin
    jakw filelistbox
    w jakiejs procedurce edit1.text := 'C:\windows';
    filelistbox1.directory := edit1.text;
    for i:=0 to filelistbox1.items.count - 1 do
    begin
    opek.Caption := filelistbox1.items[i];
    niestety nie wiem jak stworzyć akcje :( on opek.click :(
    mozna jeszcze bitmapę a zobaczysz :)
    popupmenu1.Items.Add(OPEK);
    end;

========niestety nie działa :( jakiś race exception ale poanalizuj kod a bedzie cool :)

2.Sformułuj jaśniej to pytanie (jaką procedurę?)
3.Tak jak najbardziej, można użyć do tego komponentu httpget :) a potem ściągnąc dany plik :)
Czyli masz TWebBrowser1 i ustalasz tam jaki masz navigate -np. z combobox'a i wted ustalasz co i jak

===mailnij to dam ci kod!

4.Ściągasz plik do danego katalogu i dajesz procek w memo loadfromfile- też dam kod :)
5.Wez kurde jak majlniesz to moze sie postaram a teraz status ładowania:
umieszczasz - TWebBrowser na formatce i Tprogressbar :) potem wpisujesz
Webbrowser1.Navigate('http://www.resportgql.republika.pl');
a w wątkach t Webbrowser: Onprogresschange wpisujesz:
progressbar1.max := progressmax;
progressbar1.Position := progress;

:) i już no chyba przecie moge sie pomylić ale jak coś mailnij!
6.Moze aby przy autostracie program sie wlaczal i kod z SysUtils.pas - mainiesz to odpisze i napise kod :)
7.Repeat button1.click;
until {i tu np,} opek = true
8.Wywal calusienki kod z programu to wtedy bedzie mniejszy :P hehe
9.nie wiem
10.nie wiem

  1. o co ci chodzi - moze o to aby zamiast notatnika otwierał ci sie twoj program?? jezeli tak to mailnij to napisze :) 100% tak ja w/w
    12.Aaaa musisz miec komponent!!!! hehe
    13.No ależ tak - moj program bazuje na takim właśnie czymś wystarczy tulko mieć httpget - komponent i gotowe!!!! - mailnij :)

reszta nie wiem :(

0

&gt7 Co zrobić zby zapętlić daną procedurę?

Sprobuj cosik takiego:

procedure JakasProcka;
label
Petelka;
begin
Petelka:
//tutaj jakies funkje itp.
goto Petelka;
end;

nie sprawdzalem czy to dziala :)
---=[ Delphi 3, 6 ]=-
-=-==[ LKS ]==-=-

0

Osadnik w dniu 7.4.2002 16:6 napisal:
&gt12 Jak wysłać SMS z programu?

Też chciałbym to wiedzieć, tylko że w Delphi 3.
Który komponent mam ściągnąć&ltfont size=7&gt?&lt/font&gt I z kąd&ltfont size=7&gt?&lt/font&gt--Sebo +)
(D3)

0

8 trzeba użyć UPX taki prrogram przeciągasz na niego jakiegoś exe-ka a on sie zmniejsza najczęściej o jhakieś 50%

zamailuj do mnie to ci go wyśle

[email protected]--Rexo pozdrawia !!!!!!!

0

14 Przy pomocy COM to nie wiem (mało ma gniazdek) ale przy pomocy LPT to wiem !!!!!!!!
zameiluj to ci powiem jak

[email protected]--Rexo pozdrawia !!!!!!!

0

ql-GORTH w dniu 7.4.2002 16:39 napisal:
Po pierwsze :) opisy pod Delphi 5 enterprise:)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
&gt
&gt1. Umieśc na formatce z zakładki Win 3.11 komponenty FileListBox i DirectoryListbox :)
&gtpotem
&gtwstawic button i w nim prockę i
&gtvar
&gti : integer;
&gtOPEK : TMenuitem;
&gtbegin
&gtjakw filelistbox
&gt
w jakiejs procedurce edit1.text := 'C:\windows';
&gtfilelistbox1.directory := edit1.text;
&gtfor i:=0 to filelistbox1.items.count - 1 do
&gtbegin
&gtopek.Caption := filelistbox1.items[i];
&gtniestety nie wiem jak stworzyć akcje :( on opek.click :(
&gt
mozna jeszcze bitmapę a zobaczysz :)
&gtpopupmenu1.Items.Add(OPEK);
>end;
&gt
&gt========niestety nie działa :( jakiś race exception ale poanalizuj kod a bedzie cool :)
&gt
&gt
&gt2.Sformułuj jaśniej to pytanie (jaką procedurę?)
&gt3.Tak jak najbardziej, można użyć do tego komponentu httpget :) a potem ściągnąc dany plik :)
&gtCzyli masz TWebBrowser1 i ustalasz tam jaki masz navigate -np. z combobox'a i wted ustalasz co i jak
&gt
&gt===mailnij to dam ci kod!
&gt
&gt4.Ściągasz plik do danego katalogu i dajesz procek w memo loadfromfile- też dam kod :)
&gt5.Wez kurde jak majlniesz to moze sie postaram a teraz status ładowania:
&gtumieszczasz - TWebBrowser na formatce i Tprogressbar :) potem wpisujesz
&gtWebbrowser1.Navigate('http://www.resportgql.republika.pl');
&gta w wątkach t Webbrowser: Onprogresschange wpisujesz:
&gtprogressbar1.max := progressmax;
&gtprogressbar1.Position := progress;
&gt
&gt:) i już no chyba przecie moge sie pomylić ale jak coś mailnij!
&gt6.Moze aby przy autostracie program sie wlaczal i kod z SysUtils.pas - mainiesz to odpisze i napise kod :)
&gt7.Repeat button1.click;
&gtuntil {i tu np,} opek = true
&gt8.Wywal calusienki kod z programu to wtedy bedzie mniejszy :P hehe
&gt9.nie wiem
&gt10.nie wiem
&gt11. o co ci chodzi - moze o to aby zamiast notatnika otwierał ci sie twoj program?? jezeli tak to mailnij to napisze :) 100% tak ja w/w
&gt12.Aaaa musisz miec komponent!!!! hehe
&gt13.No ależ tak - moj program bazuje na takim właśnie czymś wystarczy tulko mieć httpget - komponent i gotowe!!!! - mailnij :)
&gt
&gt
&gtreszta nie wiem :(

Przestawiam ci moje 15 pytań. Dlaczego aż tyle? Reszta po pytaniach:

1 Co zrobić żeby do PopupMenu dodać wszystkie pliki i foldery znajdujące się w danym katalogu (Ulubione, Menu Start) i przywołać im procedury windowsowe np: Usuń Kopiuj itp. ?
2 Co zrobić aby po wciśnięciu określonego klawisza, kiedy edit jest aktywny wywołać jego procedurę?
3 Czy jest możliwe oglądnie źródła dokumentu jeśli jest się online np: edytuj (bierząca strona np programowanie.of.pl i pokazanie tego w memo?
4 Jak zapisać stronę WWW jeśli jest się online?
5 Jak pokazać proces ładownia strony WWW tak jak w IE? Chodzi mi o wszystkie polecenia Statusbar w IE.
6 Jak zatrzymać datę w Windowsie?
7 Co zrobić zby zapętlić daną procedurę?
8 Jak zmniejszyć rozmiar programu (bez kompresji)?
9 Jak używać DLL i wybierać z nich skórki dla progrmu?
10 Jak stestowć prędkosć napędu CD HDD itp.?
11 Co zrobić aby po kliknięciu na dane rozszerzenie np .txt (po zmianie otwieranego programu na inny) można było je otwierać?
12 Jak wysłać SMS z programu?
13 Czy jest możliwość pobrania wersji oflline strony (wszystko) w jednym pliku zip?
14 Co zrobić aby przy pomocy portów COM można było sterować urządzeniem mechanicznym (nie komputerowym)?
15 Co zrobić aby sortować dane w DataBase przy pomocy kolumn? (DELPHI 2.0)

To już wszystko.
Wiem wymęczyłem cię, ale dawno nie korzystałem z komputera i Delphiego więc myślałem sobie o różnych ciekawych programach. Całe Szczęście że znalazłem takiego specjalistę od Delphiego jak TY. Nie musisz odpowiadać na wszystkie pytania. Przynajmniej na 10 a jeśli naprawdę nie wiesz to nie musisz odpowiadać.

Będę brdzo wdzięczny.

OSADNIK/Rafcio
www.osadnik.prv.pl

A teraz wyślij mi kody, mają być uporządkowane!!!
Mam delphi 2 Desktop, Delphi 5 Enterprise i Tkie same D6--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie odpowiedzi.

0

Do 14. a moze byc sterowanie przez LPT? wtedy moge pomoc!--Pawel

Delphi6

0

10 Jak stestowć prędkosć napędu CD HDD itp.?

napisz program aby dzialal tak:

HDD:

  1. pobierz godzine z systemu
  2. utworz jakis duzy plik na dysku
  3. pobierz godzine z systemu
  4. policz roznice w czasie i transfer = wielkosc/czas

CD:

  1. pobierz godzine z systemu
  2. skopiuj na dysk jakis duzy plik
  3. pobierz godzine
  4. policz roznice w czasie predkosc cd-romu = transfer/150kB--Delphi 5 (paskal is good too)
0

11 Co zrobić aby po kliknięciu na dane rozszerzenie np .txt (po zmianie otwieranego programu na inny) można było je otwierać?

w windows 95/98 robisz to tak:

widok / opcje folderow / typy plikow:
tu wybierasz typ pliku ktory chcesz zmienic np plik tekstowy i klikasz 2 razy na open tam mozesz wpisac jaki program ma otwierac pliki .txt, program bedzie uruchamiany z parametrem w postaci sciazki dostepu do danego pliku .txt
ja u siebie napisalem taka rzecz:
moj program jest podpiety pod otwieranie folderu i sam otwiera ten folder, nie widac zadnej roznicy w dzialaniu windowsa, program nie jest wpisany do autostartu a i tak praktycznie zawsze bedzie on uruchomiony--Delphi 5 (paskal is good too)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0