problem z numerowaniem pola

0

Mam pole ktore odpowiada numerowi klienta . Chcialbym aby to pole automatycznie sie uzupelnialo ( zwiekszalo o 1 od poprzedniego ) po nacisnieciu przycisku nowy klient ( teraz musze wpisywac to recznie i sprawdzac jaki byl poprzedni numer )
Prosze o napisanie kodu pod to okienko )

Bardzo dziekuje

0

To jest w bazach danych, czy gdzie? Pisz dokładniej.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

rzeczywiscie niedokladnie napisane co to ma byc ale mniemam ze moze cos takiego :

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var clnum : byte;
begin
clnum := StrToInt(Edit1.Text);
Inc(clnum);
Edit1.Text := IntToStr(clnum);
end;

jeśli oczywiście nie miałeś na myśli numeór IP albo innych zakręconych : )--pozdrowienia

0

albo nawet prościej żeby nie marnować cennego bajta : )

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
Edit1.Text := IntToStr(StrToInt(Edit1.Text) + 1);
end;

oczywiście przy założeniach jak wyżej : )--pozdrowienia

0

TO JEST BAZA DANYCH W DELPHI 3.0 .
MAM UMIESZCZONY NA FORMIE DBNAVIGATOR I PO WCISNIECIU " + "
POKAZUJE SIE PLANSZA DO WPROWADZANIA NOWEGO KLIENTA . PROBLEM POLEGA NA TYM ABY PO POJAWIENIU SIE NOWEJ PLANSZY AUTOMATYCZNIE UZUPELNIALO POLE DBEDIT1 W KTORYM MA BYC NUMER KLIENTA ZAWSZE OJEDEN WIEKSZY .
NIE WIEM CZY DOBRZE MYSLE . MOZE TO TRZEBA ZROBIC INACZEJ
PROSZE O POMOC
Z GORY DZIEKUJE

0

EDEK napisał:
TO JEST BAZA DANYCH W DELPHI 3.0 .
MAM UMIESZCZONY NA FORMIE DBNAVIGATOR I PO WCISNIECIU " + "
POKAZUJE SIE PLANSZA DO WPROWADZANIA NOWEGO KLIENTA . PROBLEM POLEGA NA TYM ABY PO POJAWIENIU SIE NOWEJ PLANSZY AUTOMATYCZNIE UZUPELNIALO POLE DBEDIT1 W KTORYM MA BYC NUMER KLIENTA ZAWSZE OJEDEN WIEKSZY .
NIE WIEM CZY DOBRZE MYSLE . MOZE TO TRZEBA ZROBIC INACZEJ

Nie krzycz tak. Głowa mnie boli (CAPS LOCK off :D ).

Źle skonstruowałeś bazę danych. Musisz pole nr klienta ustawić jako Autoincrement (taki '+'). I reszta będzie automatyczna (nie musisz nawet pokazywać tego pola, choć możesz).--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Bardzo dziekuje za zainteresowanie moim problemem ( CapsLock juz zrobilem Off )
Tylko mam jeszcze pytanie gdzie ustawic to Autoincrement .
Gdzie sa te opcje .
Ale jestem prostak :D

0

edek napisał:
Tylko mam jeszcze pytanie gdzie ustawic to Autoincrement .
Gdzie sa te opcje .

Musisz otworzyć bazę danych i tam zmienić typ pola. Nie wiem jaka to baza danych i gdzie ją tworzyłeś, żeby powiedzieć krok po kroku.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

oki poszukam sobie moze gdzies znajde .
dzieki za zainteresowanie :)
Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1