Wypełnianie procedury - Delphi 6

0

Witam wszystkich. Dzis jest moj pierwszy dzien z Delphi, mimo tego uwazam OP za dosc prosty jezyk. Wszystko szlo mi gladko... do czasu... czas napisac swoja wlasna procedure... i tu jest problem. Dokladnie z jej wypelnianiem. W kursie mam: Aby wypelnic procedure najedz na nia kursorem i wcisnij Shift+Ctrl+C ... kurs byl pisany pod Delphi 5, a ja mam 6 i to mi nie chce dzialac :( ... probowalem wszystkie kombinacje i nic :( ... dlaczego tak sie dzieje? Moze w menu jest jakas opcja do wypelniania takiej procedury?

Dziekuje i pozdrawiam

Krzysztof Toczek

0

Masz Delphi 6 Personal prawda? Jesli tak to nie dziw sie ale wiele funkcji jest z niej po prostu usunietych, ta funkcja o ktorej piszesz tez :) Dlaczego usuniete? bo to jest darmowa, okrojna wersja do domowego uzytku

0

W tej wersji nie ma takiego udogodnienia. BEdziesz musial wpisywac recznie - poczytaj FAQ - odpowiadalem na to pytanie.--Pozdrawiam!
Adam Boduch
www.4programmers.net

0

czy to znaczy, ze nie w D6PER nie moge wcale pisac wlasnych procedur!?
--It's one of those days you wanna run away, everything is fuck, everybody sucks...
poza tym lubie zycie :)

0

Adam Boduch w dniu 31.3.2002 20:57 napisal:
W tej wersji nie ma takiego udogodnienia. BEdziesz musial wpisywac recznie - poczytaj FAQ - odpowiadalem na to pytanie.
&gt
dziekuje.. poszukam
--It's one of those days you wanna run away, everything is fuck, everybody sucks...
poza tym lubie zycie :)

0

Ja tez sie spotkalem z kilkoma tego typu problemami.
Np. CtrlShiftC, ale takze CtrlShift strzalka (powinno przenosic z deklaracji procedury w klasie formularza do jej ciala w sekcji implementation i z powrotem), czy lista TODO. Na szczescie dziala przynajmniej Alt+[, czyli wyszukiwanie skojarzonych nawiasow!!!

Procedury mozesz spokojnie pisac, musisz tylko sam recznie wpisac:

procedure Bleble;

begin

end;

i ewentualnie deklaracje
procedure Bleble;
wewnatrz definicji klasy formularza czy w sekcji interface.

no i oczywiscie zawartosc procedury, no ale tego CtrlShiftC tez nie zrobi :)).--Pawel

Delphi6

0

ehh.... ja to chyban nigdy tej procedury nie napisze... mam w klasie TForm napisane procedure procedura; i wypelniam ja w implementation.... robie Run i mi sie pokazuje "Undeclared Identifier" ... a mam zdeklarowane w klasie TForm! Mam tam cos takiego Player1: TSpeedButton; ... czyli jest zdeklarowane, a w procedurze sie pokazuje "undeclared...". Co robic???--It's one of those days you wanna run away, everything is fuck, everybody sucks...
poza tym lubie zycie :)

0

ftrunks w dniu 1.4.2002 14:19 napisal:
ehh.... ja to chyban nigdy tej procedury nie napisze... mam w klasie TForm napisane procedure procedura; i wypelniam ja w implementation.... robie Run i mi sie pokazuje "Undeclared Identifier" ... a mam zdeklarowane w klasie TForm! Mam tam cos takiego Player1: TSpeedButton; ... czyli jest zdeklarowane, a w procedurze sie pokazuje "undeclared...". Co robic???

type
TForm1 = class(TForm)
...
public
prodedure procedura;
end;

implementation

procedure TForm1.procedura;
begin
....

end;

tak wyglada kompletna procedurka z deklaracja :)

0

jak to zadziala to masz u mnie pivko! ;]--It's one of those days you wanna run away, everything is fuck, everybody sucks...
poza tym lubie zycie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0