[Delphi] procedury

0

normalnie jesli sami pieszemy procedure jakas tam to wywolujemy ja przez podanie jej nazwy i ewentualnych parametrow, jesli zas wstawimy sobie buttona, nastepnie na formie klikniemy na niego dwa razy, to pojawia nam sie automatycznie wygenerowana procedura, ktora jest z jakims parametrem

procedure TForm1.SpeedButton1Click(Sender: TObject);

jak wywolac taka procedurke? kompilator chce ode mnie jakis parametr, jaki?
--Lardux

0

Piszesz po prostu button1.click;--Pozdrawiam

Gustafo

0

Lardux napisał:
normalnie jesli sami pieszemy procedure jakas tam to wywolujemy ja przez podanie jej nazwy i ewentualnych parametrow, jesli zas wstawimy sobie buttona, nastepnie na formie klikniemy na niego dwa razy, to pojawia nam sie automatycznie wygenerowana procedura, ktora jest z jakims parametrem
&gt
&gt
&gtprocedure TForm1.SpeedButton1Click(Sender: TObject);
&gt
&gtjak wywolac taka procedurke? kompilator chce ode mnie jakis parametr, jaki?
&gt
&gt

Mozna również użyć
SpeedButton1Click(Sender);

{brawo}
--[ Delphi... i wszystko jasne ]

0

TheChoseN napisał:
Mozna również użyć
SpeedButton1Click(Sender);

Lub jakikolwiek obiekt np:

SpeedButton1Click(Button2);

Możesz w ten sposób powiedzieć procedurze, że to zdarzenie wysłał Button2 (choć w rzeczywistości był to np. Button3).

A w obsłudze procedury możesz np wyświetlać Caption wysyłającego Buttona:

begin
ShowMessage(TButton(Sender).Caption);
end;

Dzięki temu możesz podciągnąć pod jedną procedurę kilka przycisków (albo innych elementów).--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1