Przesuwanie formy po ekranie

0

Jaka jest procedura w Delphi na to aby po kliknieciu na forme i przytrzymaniu(on mouse down) przesuwac swobodnie formularz po ekranie ?

0

XXX napisał:
Jaka jest procedura w Delphi na to aby po kliknieciu na forme i przytrzymaniu(on mouse down) przesuwac swobodnie formularz po ekranie ?
&gt

To powinno byc jakos tak:

Daj zmienne globalne
pressed: Boolean;
dTop, dLeft: Integer;

W OnMouseDown
daj: pressed:=True;
a do dTop i dLeft daj pozycje myszy wzgledem formy (nie pamietam jak, nie ma Delphi teraz)

W OnMouseUp
pressed:=False;

W OnMouseMove
if pressed then
begin
Form1.Left:=(x_pozycja_myszy_wzgledem_ekranu-dLeft);
Form1.Top:=(y_pozycja_myszy_wzgledem_ekranu-dTop);
end;

w razie problemow istnieja procedury przeliczajace wspolrzedne miedzy forma a ekranem. --Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

W on mouse down wpisz kod

ReleaseCapture;
SendMessage(Nazwaformularza.Handle, WM_NCLBUTTONDOWN, HTCAPTION, 0);

0

w OnMouseDown:

ReleaseCapture;
TControl(Sender).Perform(WM_SysCommand, $F012, 0);---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1