Kolorowanie tekstu w memo

0

Witam
wiecie może jak dodać tekst innego koloru do komponentu memo
nie chodzi o kolorowanie całego tekstu tylko np memo.lines.Add('Kolor'+nie ma koloru')?--Cbmqenjvnz :-)
jmlfgxvpu xgóeml bqfmlsehwš jvnqbzbć....
FRQGF

0

Uzyj RichEdit. O ile wiem, nie ma mozliwosci wybiorczych zmian atrybutow tekstu w memo.--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

W Delphi da się dowolnie kolorować zarówno całą płaszczyznę pola memo, jaki i jego składowe - w tym przypadku kolor czcionki.

A robi się to w taki o to sposób:

form[x].memo1.Font.Color:=clRed; - zmienia nam kolor czcionki w polu memo z aktualnego na czerwony.

Voila!

0

Me_Like napisał:

&gtVoila!
&gt
Ta metoda zmienia kolor w CALYM Memo, a prosba byla o zmiane wybiorcza, czesci tekstu. Czytac pytania prosze! :[[ --Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1