Gra (matematyka?) :)

0
  1. Znacie moze sposob jak stworzyć efekt poślizgu? (nie same textury ale też aby auto miało jakieś przesunięcie zależne od prędkości)

Jakieś linki? na warsztat.px.pl nic na ten temat raczej nie bylo. :(

  1. Jak przechwycić klawisze: leftArrow + UpArrow itd.

z góry dzięki za pomoc.--Delphi is THE BEST !!!!

0

chyba wiem jak to zrobić ale jest mi potrzebna jedna informacja :)

Robisz to w DelphiX czy nie?

0
  1. Jeżeli chodzi o przesunięcie z poślizgiem to nie matematyka, ale fizyka. Poślizg jest jest zależny nie tylko od prędkości, ale także od współczynnkia tarcia pomiędzy oponą, a podłożem, rozmiaru koła (tarcie toczne) i masy pojazdu (nie liczę już nachylenia podłoża)

  2. Sprawdź kody tych klawiszy i odczytuj w zdarzeniu OnKeyPress (w OnKeyDown i OnKeyUp są przekazywane jedynie kody klawiszy naciśnietego i puszczonego. W OnKeyPress masz kilka ostatnio naciśniętych klawiszy. Klawiatura w danym momencie wysyła jedynie kody klawiszy wciśniętego i puszczonego, więc jeżeli jest naciśnięty UpArrow i LeftArrow to informacje docierające do komputera wskazują na to że jeden jest w tym momencie puszczany a drugi naciskany lub na odwrót. Dlatego trzeba trzeba reagować na zdarzenie OnKeyPress i kombinację UpArrow+LeftArrow oraz LeftArrow+UpArrow)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

------------Reklama-------------
Szukasz pomocy?
Najszybsza pomoc dostępna na IRC:
serwer: warszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
kanał: #4programmers.net lub #4programmers

0

ZIOMBER napisał:
chyba wiem jak to zrobić ale jest mi potrzebna jedna informacja :)
&gt
&gtRobisz to w DelphiX czy nie?

tak w DX pod D6--Delphi is THE BEST !!!!

0

x44 napisał:

tak w DX pod D6

To wykożystaj DXInput, w samplach masz przykład (nawet z force feedbackiem).--Delphi 6
Pozdrowienia{hello} ,
Moderator Imperior

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1