Jak przerwać obliczenia?

0

Podczas wykonywania obliczeń przez procedurę cała aplikacja jest zablokowana. Może ktoś wie w jaki sposób da się to odblokować, przynajmniej by można zmieniać strony w TabSheet. Nie wiem tez jak dodać przycisk pauzy i przerwania obliczeń.

Dzięki za wszelką pomoc {brawo}

--
Delphi 6
marko

0

Spróbuj przed obliczeniami dać:
application.procesmessages;---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

Jeżeli chcesz całkowicie przerwać obliczenia użyj Brake lub Exit.
Ale z tego co zrozumiałem, to masz problem bo chcesz jednocześnie wykonywać obliczenia i mieć możliwość poruszania się w programie. Wykorzystaj więc wątki (TThread).
Ściągnij sobie np. ten programik: http://www.csk.pl/~sc/Pliki/source/Pi.zip
lub obejrzyj przykłady z Demos w Delphi na temat wątków.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

marko napisał:
Podczas wykonywania obliczeń przez procedurę cała aplikacja jest zablokowana.

Korzystaj z wątków! --trala la

0

Eeee tam jakies watki. Jesli jakas procedura/funkcja zuzywa na jakis czas procka to mozesz zrobic tak ze [na pewno tam beda petle], wstawic w nia Application.ProcesMessages;, nastepnie pod jakis przycisk dac np. KoniecLiczenia:=True, a w petli tuz po procesmessages dajesz if KoniecLiczenia then Exit;, przed liczeniem ustaw KoniecLiczenia na False - i juz mozesz poruszaac sie po programie itp i przerywac obliczenia :)--sys:&gt logout....

0

Ok. Dzięki za pomoc jeszcze z wątkami nic nie robiłem więc jak będę miał problem to się znowu zgłoszę :-)

--
Delphi 6
marko

0

Jeżeli chcesz bawić się z wątkami to zaglądnij na stronę www.borland.nq.pl w dział Artykuły. Tam jest to wszystko opisane (wiem, że w C++, ale to da się BARDZO łatwo na Delphi przerobić).--trala la

0

Zenek napisał:
Jeżeli chcesz bawić się z wątkami to zaglądnij na stronę www.borland.nq.pl w dział Artykuły. Tam jest to wszystko opisane (wiem, że w C++, ale to da się BARDZO łatwo na Delphi przerobić).
&gt
W katalogu Demos w Delphi jest bardzo dobrze opisany program działający na wątkach. (choć przyznaję, że ja o wątkach dowiedziałem się przeglądając książkę o C++ :P )--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0