Zmiana koloru dowolnego komponentu będącego potomkiem

0

Ostatnio coraz więcej osób wypytuje mnie na GG jak zmienić kolor jakiegoś komponentu, gdy nie ma on w inspektorze obiektów pozycji kolor.
Wystraczy zadeklarować nowy typ:

type TMagic=class(TControl)
published
property Color;
property Font;
//można wstawiać inne ukryte właściwości, jak Caption, Text, PopupMenu, AutoSize itp.
end;

i zmieniać kolor, czcionkę lub inne wykorzystując:

TMagic(NazwaKomponentu).Color:=clRed;

Tak samo możecie ustawiać inne wartości, których nie mają normalnie komponenty, a ich "rodzice" posiadają jako protected

Np. dla pochodnych TWinControl można ustawić InnerBevel (tylko należy w tym kodzie zamienić TControl na TWinControl)

UWAGA: Nie stosujcie tego do komponentów TMenu, TPopupMenu i TMenuItem, bo spowoduje to błąd.

--
Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

Racja, ale niestety z TButtonem to nie dziala.

{hello} --Witold Gombrowicz wielkim pisarzem był !!!

0

Lenar napisał:
Racja, ale niestety z TButtonem to nie dziala.
&gt
Bo przodek TButtona ukrywa opcję TColor (i parę innych :( )--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

------------Reklama-------------
Szukasz pomocy?
Najszybsza pomoc dostępna na IRC:
serwer: warszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
kanał: #4programmers.net lub #4programmers

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1