Pobranie koloru z innego komponentu

0

Cześć. Mam mały problem a mianowicie mam Panel, który jest wypełniony gradientem. Mam też CheckBox'a, którego kolor chciałbym ustawić poprzez pobranie pewnego pixela w tym Panelu. Tzn. coś takiego CheckBox.Color := Panel.Pixel[3,6]. Wiem, że taka procedura nie istnieje, ale chodzi mi właśnie o taki efekt, żeby CheckBox był pokolorowany na kolor pixela Panelu x = 3 i y = 6. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

0

Proszę bardzo oto odpowiedź:
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=79435

miłego czytania..... :[

0

Omg, ja akurat przeszukałem forum i jakoś nic nie znalazłem co by u mnie działało, jeżeli jednak znalazłeś taki temat to daj do niego link zobaczymy...

0
Andre napisał(a)

Omg, ja akurat przeszukałem forum i jakoś nic nie znalazłem co by u mnie działało, jeżeli jednak znalazłeś taki temat to daj do niego link zobaczymy...

Powiem Ci że tu nawet nie jest potrzebny temat...
A gdybyś tak wczytał sobie Canvas danego komponentu do Image... to co? Dało bysię pobrać kolor......?

A ty mi tu mówisz że szukałeś.... :[ [!!!] [diabel]

0

O to chodzi, że tak robię i nie wiem dlaczego wynik końcowy zawsze daje mi -1.

var
B: TBitmap;
Image: TImage;
begin
Image := TImage.Create(Self);
B := TBitmap.Create; B.Handle := PanelGrad1.Canvas.Handle;
Image.Picture.Bitmap.Handle := B.Handle;
CheckBox.Color := Image.Picture.Bitmap.Canvas.Pixels[5,7];
end;

BTW.: irek mozesz zakonczyc te swoje opowiadania o historiach zyciowych i regulaminie? Wprowadzasz nie potrzebne zamieszanie...

0
Andre napisał(a)

O to chodzi, że tak robię i nie wiem dlaczego wynik końcowy zawsze daje mi -1.

var
B: TBitmap;
Image: TImage;
begin
Image := TImage.Create(Self);
B := TBitmap.Create; B.Handle := PanelGrad1.Canvas.Handle;
Image.Picture.Bitmap.Handle := B.Handle;
CheckBox.Color := Image.Picture.Bitmap.Canvas.Pixels[5,7];
end;

BTW.: irek mozesz zakonczyc te swoje opowiadania o historiach zyciowych i regulaminie? Wprowadzasz nie potrzebne zamieszanie...

 <b>      Panel1.PaintTo(Image1.Canvas,0,0);

CheckBox1.Color := Image1.Canvas.Pixels[5,7];</b>

I kto tu kur.... wprowadza zamieszanie kołku jeden.... ?
Bez zawracania d**y mogłeś to zrobić samemu na podstawie helpa w Delphi...
Gdybym był modem to bym ci zrobił bana za to twoje

BTW.: irek mozesz zakonczyc te swoje opowiadania o historiach zyciowych i regulaminie? Wprowadzasz nie potrzebne zamieszanie...

Skoro sobie nie mogłeś fujaro z taką prostą sprawą poradzić to określenie Lamer pasuje ci jak ulał..... Więc zamiast pyskować to może byś się czegochś nauczył
0

Niech moc bedzie z toba :)

0

I kto tu kur.... wprowadza zamieszanie kołku jeden.... ?
Bez zawracania d**y mogłeś to zrobić samemu na podstawie helpa w Delphi...
Gdybym był modem to bym ci zrobił bana za to twoje

BTW.: irek mozesz zakonczyc te swoje opowiadania o historiach zyciowych i regulaminie? Wprowadzasz nie potrzebne zamieszanie...

Skoro sobie nie mogłeś fujaro z taką prostą sprawą poradzić to określenie Lamer pasuje ci jak ulał.....
Więc zamiast pyskować to może byś się czegochś nauczył

Szanuj czyjeś wypowiedzi, jeżeli są nieprawidłowe staraj się grzecznie zwrócić uwagę.

Panie drogi kolego irek, sam szanowny Pan nie stosuje się do regulaminów, obrażając innych, udając nie wiadomo kogo... Nie podoba mi się ton Twoich wypowiedzi oraz sposób w jaki traktujesz innych. Dla mnie koleś jesteś nikim, bo innych uszanować nie potrzfisz. Jeśli masz zamiar pisać tak dalej to lepiej nie pisz nic, oszczędzisz sobie resztki honoru.... Weź człowieku wyluzuj... Peace

PS. Sorki za offtopic, ale nie wytrzymałem...

0

Panie drogi kolego irek, sam szanowny Pan nie stosuje się do regulaminów, obrażając innych, udając nie wiadomo kogo... Nie podoba mi się ton Twoich wypowiedzi oraz sposób w jaki traktujesz innych. Dla mnie koleś jesteś nikim, bo innych uszanować nie potrzfisz. Jeśli masz zamiar pisać tak dalej to lepiej nie pisz nic, oszczędzisz sobie resztki honoru.... Weź człowieku wyluzuj... Peace

PS. Sorki za offtopic, ale nie wytrzymałem...

Tutaj nie chodzi o stosowanie się do regulaminu tylko o toże jeżeli ktoś pisze takie posty na które odpowiedź padła już setki razy albo w ogóle taki temat nie nadaje się na pytanie... to przecież nie można na takie posty odpowiadac w kółko...
Zauważ że jeżeli post jest sensowny albo piszący go człowiek wyjawia przynajmniej odrobinę chęci popracowania nad swoim problemem to zawsze staram się odpowiedzieć i pomóc....
Podczas gdy taki ktoś napisał może ze 4 posty i zaczyna swoją karierę od jechania po innych.
Napisałem mu przecież jak to zrobić (poddałem pomysł) z tym że nie szukał tego to się chyba spierać nie będziemy.... A co do tego nie wytrzymałem... To ja też nie wytrzymałem bo od 4 dni odpowiadam głównie na takie posty i pomimo że chcę pomóc to zaczyna mnie powoli trafiać bo albo komuś potrzebna pomoc i sam nad swoim problemem pracuje albo komuś potrzebny gotowiec...

poza tym Panie routex sam spróbuj poodpowiadać trochę na posty i zobaczymy ile wytrzymasz odpowiadając na takie jak ten powyżej...?
I jeszcze jedno .. nie pisz mi że wyobrażam sobie że jestem nie wiadomo kim... bo ja dokładnie wiem kim jestem ... Wyobraź sobie że jestem kimś kto na tym forum bardzo dużo się nauczył i teraz <ort>prubuje </ort>pomagać innym - ale pomagać nie znaczy pisać gotowce....
Jeżeli nie podoba ci się sposób w jaki odpowiadam na posty... Odpowiedz na nie sam ja z przyjemnością zobaczę co potrafisz...

// tak czy inaczej uważam, że jesteś zbyt agresywny - Ł

0

Amen.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1