memo

programista
2002-07-18 13:40
programista
0

Cześć!

Jak do komponentu memo wstawić jakiś tekst aby kursor po wstawieniu
tekstu w memo był po środku wstawionego tekstu (troche głupio brzmi)
Np. (miejsce kursora)

PS: Robie edytor www

Za wszelką pomoc serdeczne dzięki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozostało 580 znaków

autor pytania
2002-07-18 13:42
autor pytania
0

sorry pochrzaniło mi się.

Np. tekst(miejsce kursora)tekst

Pozostało 580 znaków

Pedros
2002-07-18 13:50
Pedros
0

Jezeli dobrze cie zrozumialem :-) to wystarczy chyba zrobic cos takiego:

memo1.SelText:='jakis text'--pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

Pozostało 580 znaków

thenkles
2002-07-18 13:51
thenkles
0

Chyba chodzi o właściwość selstart.---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

Pozostało 580 znaków

autor pytania
2002-07-18 20:40
autor pytania
0

Pedros napisał:
Jezeli dobrze cie zrozumialem :-) to wystarczy chyba zrobic cos takiego:

memo1.SelText:='jakis text'

źle mnie zrozumiałeś!
chodzi mi oto żeby kursor był pomiędzy słowem "jakiś" a "tekst",
a seltext to to ja wiem!

Pozostało 580 znaków

_LKS_
2002-07-18 20:54
_LKS_
0

o to chodzi ?

var
Start: Integer;
S: String;
begin
S := 'jakis tekst';
with Memo1 do
begin
SetFocus;
Start := SelStart;
SelText := S ;
SelStart := Start + (Length(S) div 2);
end;
end;

---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

Pozostało 580 znaków

2002-07-18 21:10

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

var
S:string;
q,w:integer;
begin
S:='texttext';
Memo1.Lines.Add(S);
q:=Length(Memo1.Lines.Text);
w:=(Length(S)div 2);
Memo1.SelStart:=q-w-2;//te dwa to #10#13
Memo1.SelLength:=0;
Memo1.SelText:='';
end;

Tak pasuje?

Może podałbyś metodę dodawania tekstu to mógłbym dokładnie napisać jak wstawić w środek. (naprawdopodobniej podciągniesz to pod Buttona, więc żeby zobaczyć kursor przejdź tabem do memo) :-) --Pomoc i analiza źródeł wszystko czego potrzebujesz ( no i może odrobinę logicznego myślenia)


Jest jeszcze jeden błąd :)
Unix is user friendly. It's just very particular about who it's friends are.

Pozostało 580 znaków

_LKS_
2002-07-18 21:32
_LKS_
0

Dryobates napisal:

(naprawdopodobniej podciągniesz to pod Buttona, więc żeby zobaczyć kursor przejdź tabem do memo)

a nie wystarczy dopisac takiej oto linijki :
Memo1.SetFocus;
? :)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

Pozostało 580 znaków

autor pytania
2002-07-18 21:34
autor pytania
0

Dzięki Wam wszystkim!!!!

Wszystko działa!

Pozostało 580 znaków

2002-07-18 22:57

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

LKS napisał:
&gta nie wystarczy dopisac takiej oto linijki :
&gtMemo1.SetFocus;

Można :) , ale ja nie wiedziałem czy on chce widzieć migający kursor czy tylko ustawić w odpowiednim miejscu żeby można było pisać :D Jesteś szybszy ode mnie LKS :D Tak to bywa jak się robi 10 rzeczy naraz na kompie, wszystko zaczyna i zanim skończy to już odpowiedź jest--Pomoc i analiza źródeł wszystko czego potrzebujesz ( no i może odrobinę logicznego myślenia)


Jest jeszcze jeden błąd :)
Unix is user friendly. It's just very particular about who it's friends are.

Pozostało 580 znaków

_LKS_
2002-07-18 23:01
_LKS_
0

Dryobates napisal:

Tak to bywa jak się robi 10 rzeczy naraz na kompie, wszystko zaczyna i zanim skończy to już odpowiedź jest

hehe znam ten bol :)
---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0