Tym razem OpenDialog :)

0

Jak z OpenDialog'u wyciągnąć samą nazwę pliku (bez ścieżki) ?

Pozdroofka, {browar}
[Bodzio]--..::.[ Retry, Reebot, Reinstal ... ].::..

0

Oto kod :)

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
S : String;
begin
Opendialog1.Execute;
S := OpenDialog1.Filename;
while Pos('\', S) &lt&gt 0 do begin
Delete(S, 1, Pos('\', S));
end;
Label1.Caption := S;
end;
--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

bardzo prosze:

procedure wyciagnij_nazwe_pliku;
var
nazwa : string;
begin
if opendialog1.Execute then
begin
s:=extractfilename(opendialog1.filename);
showmessage('Nazwa pliku to: '+s);
end;
end;--pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

No coz spoznilem sie :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

Nie dosc ze za pozno to jeszcze z bledami {wstyd} zamiast s:=... powinno byc nazwa:=... :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

Hmmmmmmmmm... przepraszam ale ja też przygotowałem procedurę :):):):)

function WyciągnijNazwęPliku(s: string): string;
begin
while Pos('\', s) &gt 0 do Delete(s, 1, Pos('\', s));
Result := s;
end;

piechnat

0

THX wszystkim !!! {browar} :-) --..::.[ Retry, Reebot, Reinstal ... ].::..

0

A jak samą ścieżke bez nazwy pliku z np "c:\windows\system\blablabla.txt"???????

0

Do ścieżki potrzeba ExtractFilePath {brawo} --You may say I am dreamer...

0

Mozesz zrobic tez tak tylko ze wyswietla sie nazwa wraz z rozszerzenim:)

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
sciezka : String;
begin
OpenDialog1.Execute;
sciezka := ExtractFileName(OpenDialog1.FileName);
showmessage('Nazwa pliku:'+sciezka);
end;

end.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0