poprawianie komponentu

0

Mam komponent, ktory moznaby sklasyfikowac jako Memo. Border ma dwie opcje - single i none. jestem w posiadaniu jego zrodel i bardzo by mi zalezalo zeby dodac do niego mozliwosc wyswietlania bordera o grubosci 1 px i o jakimstam kolorze. Nie musze nawet dodawac nowej opcji do navigatora, wystarczy podmienic kod do tego single albo none. Pewnie trzeba cos rysowac etc. ale nie ma o tym bladego pojecia, wiec bardzo prosze o jakas pomoc.--- - -
Roszi

0

Przedstawiam tutaj dość prymitywny sposób (rysuje do okoła memo1)
lecz przed tym memo1 musi miec ustawiony border style na bsnone :]

Jeżeli chcesz aby jeszcze był tu efekt 3D (ta trójwymiarowość) to skontaktuj sę ze mną na gg.

procedure rysuj_border(Form_canvas : TForm; border_color : TColor; border_width : integer; memo : Tmemo);
var
c:Tcanvas;
begin
Form_canvas := Form1;
c:=Tcanvas.Create;
c.Handle:=GetDC(Form_canvas.Handle);
c.Pen.Color := border_color;
c.pen.width := border_width;
c.Rectangle(memo1.left - border_width,memo1.top - border_width,memo1.left+
memo1.width+border_width,memo1.top+memo1.height+border_width);
c.free;
end;

0

ZIOMBER napisał:

&gtJeżeli chcesz aby jeszcze był tu efekt 3D (ta trójwymiarowość) to skontaktuj sę ze mną na gg.

thx 4 all, ale masz chyba 'tylko dla znajomych' w gg ustawione :)


Roszi

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1