Co jest nie tak w tym module?

0

Witam!
Mam moduł który ma wyswietlac imieniny np. Label1.Caption := Imieniny;
Ale dlaczego w tym module wywala mi błąd przy linijce : "function Imieniny : string; * Deklaracja funkcji wyswietlajacej imieniny". Całość wygląda tak:

unit Imieniny;

interface

uses SysUtils, StdCtrls;

function Imieniny : string; * Deklaracja funkcji wyswietlajacej imieniny

implementation

function Imieniny : string;
var
miesiac : integer;
dzien : integer;
const
Styczen : array[1..31] of string = ('Mieszka, Mieczysława',
'Izydora, Makarego', 'Danuty, Genowefy', 'Tytusa, Angeliki',
'Edwarda, Emiliana', 'Kacpra, Melchiora, Baltazara',
'Rajmunda, Lucjana', 'Mścisława, Seweryna', 'Marianny, Marceliny',
'Dobrosława, Wilhelma', 'Honoraty, Matyldy', 'Arkadiusza, Tatiany',
'Weroniki, Bogumiła', 'Feliksa, Niny', 'Arnolda, Pawła',
'Marcelego, Włodzimieża', 'Antoniego, Rościsława', 'Małgorzaty, Piotra',
'Henryka, Mariusza', 'Fabiana, Sebastiana', 'Agnieszki, Jarosława',
'Anastazego, Wincentego', 'Ildefonsa, Rajmunda', 'Felicji, Rafała',
'Miłosza, Pawła', 'Pauli, Tytusa', 'Anieli, Przybysława',
'Karola, Tomasza', 'Franciszka, Ździsława', 'Martyny, Macieja',
'Ludwiki, Jana');
begin
Dzien := StrToInt(FormatDateTime('Dzien', Now));
Miesiac := StrToInt(FormatDateTime('Miesiac', Now));
case miesiac of
1 : Result := Styczen[Dzien];
end;
end;

end.

POMÓŻCIE!!

0

Sory, juz sobie poradzilem, gryzło się z nazwą Unita, no ale jak odwołuje sie do wyświetlenia iminin na labelu : "Label1.Caption := Imieniny;" to program sie wysypuje okienkiem:

Project Project2.exe raised exception class EConvertError with message "29480i219"
is not a valid integer value'. Process stopped. Use step or run to continue.

Co poradzic ;(

0

masz zły format czasu...

0

masz zły format daty

0

Zrób to tak:
var
Present: TDateTime;
Year, Month, Day, Hour: Word;
begin
Present:= Now;
DecodeDate(Present, Year, Month, Day);

i zostaje Ci Data rozdzielona na Rok, miesiac, dzien...

0

Ja to zrobiłem i działa!!! Więc zrób to tak jak Ci mówłem...

function Imieniny : string;
var
Present: TDateTime;
Year, Month, Day, Hour: Word;
const
styczen : array[1..31] of string = ('Mieszka, Mieczysława',
'Izydora, Makarego', 'Danuty, Genowefy', 'Tytusa, Angeliki',
'Edwarda, Emiliana', 'Kacpra, Melchiora, Baltazara',
'Rajmunda, Lucjana', 'Mścisława, Seweryna', 'Marianny, Marceliny',
'Dobrosława, Wilhelma', 'Honoraty, Matyldy', 'Arkadiusza, Tatiany',
'Weroniki, Bogumiła', 'Feliksa, Niny', 'Arnolda, Pawła',
'Marcelego, Włodzimieża', 'Antoniego, Rościsława', 'Małgorzaty, Piotra',
'Henryka, Mariusza', 'Fabiana, Sebastiana', 'Agnieszki, Jarosława',
'Anastazego, Wincentego', 'Ildefonsa, Rajmunda', 'Felicji, Rafała',
'Miłosza, Pawła', 'Pauli, Tytusa', 'Anieli, Przybysława',
'Karola, Tomasza', 'Franciszka, Ździsława', 'Martyny, Macieja',
'Ludwiki, Jana');
begin

Present:= Now;
DecodeDate(Present, Year, Month, Day);
case Month of
1 : Result := styczen[Day];
end;

//

i np.

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
form1.caption:=imieniny;

end;

0

Nie działa OnoMato a mam taki sam moduł tylko z innymi opcjami i działa. Twoja metoda nie wyswietla nic na labelu!!

0

Adrian16' napisał:
Nie działa OnoMato a mam taki sam moduł tylko z innymi opcjami i działa. Twoja metoda nie wyswietla nic na labelu!!

Jak nie działa jak działa!!!, Jak chcesz to prześlę Ci gotowy projekt, który działa (ja mam Delphi 5)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1