Procedura

0

Ma pytanko
Mam jedną procedure przypisaną do kilku przycisków. I jak z poziomu tej procedury moge odczytać "Caption" tego przycisku (przycisk utworzonydynamicznie)

0

pisze z pamieci:
(Sender as TButton).Caption

---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

niestety to nie działa

0

Sławek napisał:
niestety to nie działa

pokaz procedure lub choc isitotny kawalek--Pawel

Delphi6

0

Moze sprobuj nadac wlasciwosci TAG przycisku kolejno cyfry 1,2.... a pozniej rozpoznawac jego Caption np za pomoca:
if ((Sender as TButton).Tag = 1) Then ZmiennaTypuString:= (Sender as TButton).Caption pozniej ....Tag = 2 itd...
Pozdrawiam
--&lt.&gtDiCz&lt.&gt

0

jak nie dziala jak dziala??????????
moze ty w ogóle nie nadajesz tej wlasciwosc dla przycisku?????
hehe
zrob w tej(tej ktora maja w OnClick wszystkie buttony) procedurce np. tak
Caption := (Sender as TButton).Caption;
hehe :)
jak nie dziala to nie wiem co jest nie tak---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

A jak zrobić by wyswietlić Hint dowolnego komponentu - showmessage(Sender as &ltdowolny komponent&gt).Hint)

0

możesz napisać :
ShowMessage(TControl(Sender).Hint);
Powinno zadziałać.

0

ja sobie deklarowalem w zdarzeniu OnClick (dla wszystkich przyciskow) np. taka zmienna:

Temp : TSpeedButton ;
Tekst : String ; //tu sprawa dyskusyjna, dla niektorych komponentow moze byc string[10] a dla innych po prostu string ;

a pozniej odczytywalem z niej hint'a (wczesniej oczywiscie przy tworzeniu kompnonetu ustalajac go), wygladalo to mniej wiecej tak:

Tekst := Temp.Hint ;

a pozniej, gdy mialem numerek danego komponentu (korzystalem z tablicy dynamicznych komponentow), obsluga dalszych czynnosci to juz tylko bulka z maslem :)

P.S. Jesli nie zostalem zrozumiany, to z checia wytlumacze :)

Pozdrawiam {hello}
--LSD - Discover The New Way Of Thinking

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1