Procedura

0

Mam program, ktory ma 2 Unity: Unit1 i Unit2

Unit1 posiada procedure, ktora sobie zrobilem np.

Procedura okno;
begin
ShowMessage('Klania sie Unit1');
end;

A w drugim Unicie chciałbym sie odwolac do tej mojej procedury, a

Procedure Button1.click();
Begin
okno;
end;

generuje blad :( co mam zrobic ??

0

Cze
w drugim unicie do sekcji uses musisz dodac unit1
[dopisane]
i jeszcze w onclick buttona dajesz Form1.okno;

jesli sie myle to niech ktos mnie poprawi bo nie uzywam delphi pisze z podobienstwa do bcb :-)

0

i jeszcze w onclick buttona dajesz Form1.okno;

Prędzej okno lub nazwa_unitu.okno (to jest procedura a nie metoda).

0

Jeszcze chyba musisz nazwe tej procedury wpisac pod slowem public w tym Unicie w którym ona jest.

O cholera. Odróżniasz w ogóle [b]metody[/b] od [b]procedur[/b] i [b]funkcji[/b]?? Z tej odpowiedzi wnioskuje, że nie.

Poucz się ObjectPascala, dobra??

0

O cholera. Odróżniasz w ogóle [b]metody[/b] od [b]procedur[/b] i [b]funckji[/b]?? Z tej odpowiedzi wnioskuje, że nie.

Poucz się ObjectPascala, dobra??

Vogel nie gorączkuj się. Pisz jak dla małych dzieci, skoro nie potrafią zrozumieć.
unit1.okno;

0

Hmmm, nie wiem po co te goraczki jak i tak to nie dziala. Sprobujcie to skompilować ...

Probowalem:

  1. odwolywac sie do Unita1 (unit1.okno)
  2. odwolywać sie do Form1 (form1.okno)
  3. zadeklarowalem w USES unit1

i nic... :(

0


Unit Unit1;
Interface
Uses Dialogs;

Procedure Okno;

Implementation

Procedure Okno;
Begin
ShowMessage('Unit1');
End;

End.

W unicie drugim tej forumy umieszczasz Uses Uni1; i wywołujesz procedure Okno.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0