Przesyłanie obrazu

0

Mam taki dylemat, chciałbym zrobić program, dzięki któremu bedziemy mogli sterować naszym kompem, komputer inny w naszej sieci (LAN)

i nie wywalac mi tu tekstów ZIOMBER pisze trojana :D

no :-) chodzi mi o taki program jak PC Anywhere itp.

Ale jest właśnie mały kłopocik : )

Nie wiem jak przesłać obraz z jednego monitora (ten który steruję) do mojego np. image 1 :)

Weim, ze wy napiszecie (no nie wszyscy - tylko ci głupsi ;P)
Zrób screenshota i go przeslij - nom to by było trochę za trudne :P

Nienie muszę mieć coś w stylu softwareowej kamery internetowej tez robi screenshoty ale jakos (załózmy ze rozdzielka na kompie, któy steruje to: 800x600) 1,37MB szybko się nie przesyła, ba! musi mi wysłać conajmniej 10 takich w ciągu sekundy!

czyli 10 kaltek na sekundę. 13,7 MB w ciągu sekundy :) - heh nie przejdzie :( - ale kompresja nie moze zostać zastosowana :/ bo oszpeci mi to literki znajdujące się na screenie (a w ogóle to nie widziałem żeby jakaś aplikacja tego typu miała zniekształcony obraz)

Więc pytam czy ktoś wie jak przesłać chociażby 10 kaltek animacji pulpitu z kompa, który steruję do mojego kompa?

Albo nie wystarczy szyciutkie przesyłanie właśnie tegoż obrazka - moze są do tego jakieś komponęty????

ZIOMBER - nie czytałem ponownie tekstu, więc sorry za błędy (nie ortograficzne :)

0

nieznam odpowiedzi na twoje pytanie ale piszesz ze "kompresja niecwchodzi w gre" bo literki ci oszpeci. Pewnie tak sie stanie jesli uzyjesz duzego wspolczynnika kompresji (mowie o jpeg). skolei jego zmniejszeni spowoduje zwiekszenie rozmiarow pliku przy 800x600 to poiwedzmy litterki sa ostre i nie ma mocno widocznych artfaktow a plik zajmuje jakies 150 kb (10x150=1,5MB) ale mozesz sie pokusic o zmniejszenie rozdzielczosci np do 640x480 to zmniejszy rozmiary pliku ale i jakosc rowniez :(

0

Zrob screen shota i go przeslij:&gt&gt&gt&gt&gt
nie no, sproboj przestudiowac zrodla prosiaka, netbusa czy jeszcze tam czegos...--Vroc
&ltDelphi Knight&gt

0

Jeski :P A ktoś by podał przykład ?? Plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!

0

ZIOMBER napisał:
Jeski :P A ktoś by podał przykład ?? Plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!

Przykladu nie dam, bo nie umiem tego zrobic. Przyszlo mi do glowy jednak, ze jpg to nie jedyna kompresja. Sa algorytmy kompresji bezstratnej (jak chocby uzyte w programch typu zip), ktore nic Ci nie znieksztalca. A jesli w obrazie bedzie duzo jednolitych powierzchni (co w windowsach jest nerzadkie, chyba ze bedziesz przesylal pusty desktop z zawila bitmapa) to stopien kompresji powinien byc spory. I jeszcze jedno, moze przesylac nie w 24bit kolor tylko zbic do 256 kolor. zaraz bedzie 3 x mniej, a i spakuje sie lepiej. choc na urodzie duzo straci...--Pawel

Delphi6

0

z tego co wiem i jestem tego pewnien to jpeg nie obsluguje 256 kolorow (chyba ze skala szarosci ale tego nie jestem pewien na 100%) co do innych formatow o bestratnej jakosci to jest np GIF ale jego stosowanie mialo by sens powiedzmy przy palecie 16 kolorow i rozdzielczosci 640x480 w innych przypadkach jpg zajmuje mniej miejsca. jest jeszcze png ale jego "waga" tez nie jest niczym rwelacyjntm. inne kompresowalne formaty graficzne nie przychodza mi teraz do glowy.
Co do uzycia programu kompresujacego hmm mozna by bylo cos zrobic ale np. kompresja zipem bmp daje plik objetosciowo zbliony do jpg z kole komprsja jpg zipem nie daje nic bo on juz sam w sobie jest skompresowany.

pozdrawiam

0

&gtCo do uzycia programu kompresujacego hmm mozna by bylo cos zrobic ale np. kompresja zipem bmp daje plik objetosciowo zbliony do jpg z kole komprsja jpg zipem nie daje nic bo on juz sam w sobie jest skompresowany.
&gt

Chodzilo mi o to, ze kompresja zipem (w przeciwienstwie do jpg-a) nie spowoduje spadku jakosci, ktorego autor sie obawial.--Pawel

Delphi6

0

Ja wiem ze istnieją 8 bitowe jpeg'i więc 256 kolorów jest :)

0

Więć jednak muszę się tym sam zająć :)

Moze mi powiecie czy ja bym przesyłał obraz za pomocą buforów (nie wiem czy tak się da) - tak samo ja dźwięk to czy to będzie działać :)

Bee tylko nie mowcie ze wszystko w buforach...

0

Tak się składa że mam gdzieś na dysku programik, który składa się z klienta i serwera i przesyłają sobie screeny. Jak ktoś chce źródła to mail do mnie.--Delphi 6
Pozdrowienia{hello} ,
Moderator Imperior

0

jak chcesz robic to szybko, to nie rób screenów!

Napisz co chcesz z tego pulpitu: Zczytaj pozycję kursora, z rejestru nazwę tapety ( i ściągnij ją raz, a nie co sekundę) w folderze pulpit masz wszystkie ikony. Otwarte aplikacje sprawdz na liście ALt+Ctrl+del, a tekst z jakiegoś KeyLoggera, ew, od czasu do zcasu zrób tego screena, tak dla pewności i spakuj go zipem (rar'em) {brawo} --Spin
(Delphi 5 Enterprise)

0

Nawet fajny pomysła ale nie wypali:

  • to jest jak z kamerą cyfrową - ty sterujesz jakimś komputerem z innego komputera i jest ci do tego potrzebny obraz pulpitu.

  • wiem, ze sam obraz nie wystarczy - ale reszta to banał :P

  • moze ktos wie na jakiej zasadzie działają te programy do kontorli nad innymi komputerami (wiem na pewno, że na pewno :) kożystają nie ze screenów lecz właśnie - pozycja myszki, otwarte okno - a potem te informacje przetwarzają :)

hmmm kto wie jak to działa??

0

Miałem już gotowy programik, który to robi wraz ze źródłem, ale go zgubiłem...:( jedyne co trzeba było tam zmień to robienie "zdjęć" pulpitu i wysyłanie ich co jakiś czas...hmmm..jak znajdę to dam znać! {glowa}

0

OnoMaTO napisał:
Miałem już gotowy programik, który to robi wraz ze źródłem, ale go zgubiłem...:( jedyne co trzeba było tam zmień to robienie "zdjęć" pulpitu i wysyłanie ich co jakiś czas...hmmm..jak znajdę to dam znać! {glowa}

Pewnie to jest to co ja mam - jericho--Delphi 6
Pozdrowienia{hello} ,
Moderator Imperior

0

Imperior napisał:

&gtPewnie to jest to co ja mam - jericho

TO jak masz to będzie dobrze jak prześlesz go ZIOMBEROWI i MI :) THX! MAIL POD NICKIEM!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1