Banalny problem z TEdit

0

ehm;) jak mam poprzez wcisniecie klawisza Enter, przekazac liczbe typu Extended do zmiennej?
Wiem ze to banalne:)

Ps. Czy ten komponent jest dobry do tworzenia kalkulatora(tzn. wyswietlacza) czy jest jakis do tego bardziej odpowiedni?--take care,

Wodzu

0

Ok, juz wiem mniej wiecej jak to zrobic z wyjatkiem tej konwersji...

Do glowy mi przyszedl pomysl zeby rozbic np. taka liczbe:
234,9453

Na dwa niezalezne stringi, nastepnie stringi skonwerstowac na Integer.
Nastepnie liczbe po przecinku przypisac do liczby typu extended i przesunac ja za przecinek...

Hmm..a moze jest jakis latwiejszy sposob?

Czekam na sugestie...--take care,

Wodzu

0

Pogmeralem troszke w helpie i znalazlem funkce konwertujaca stringa do liczby typu Float :)

function StrToFloat(const S: string): Extended;

Description

Use StrToFloat to convert astring, S, to a floating-point value. S must consist of an optional sign (+ or -), a string of digits with an optional decimal point, and an optional mantissa. The mantissa consists of 'E' or 'e' followed by an optional sign (+ or -) and a whole number. Leading and trailing blanks are ignored.

The DecimalSeparator global variable defines the character that must be used as a decimal point. Thousand separators and currency symbols are not allowed in the string. If S doesn't contain a valid value, StrToFloat raises an EConvertError exception.

tak wiec dzieki wszystkim za pomoc i sorry za klopot :D --take care,

Wodzu

0

Wodzu napisał:
Pogmeralem troszke w helpie

Czy nie od tego powinienes zaczac? :-) :-) :-) --Pawel

Delphi6

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1