Moduł Graph

0

Mam problem z modułem Graph. Inicjuje go. A potem chcĘ wczytać jakiś text do zmiennej i nie wiem jaką komendą to zrobić. Readln wyświetla literki z trybu graficznego. A więc czy jest jakaś komenda wczytująca liczbę do zmiennej w trybie graficznym? I jak zamienić obiekt string na integer?

0

Mam problem z modułem Graph. Inicjuje go. A potem chcĘ wczytać jakiś text do zmiennej i nie wiem jaką komendą to zrobić. Readln wyświetla literki z trybu graficznego. A więc czy jest jakaś komenda wczytująca liczbę do zmiennej w trybie graficznym? I jak zamienić obiekt string na integer?

a : integer;
s : string;

s := '25';

a := s;

a jak nie to

a := strtoint(s); :)))

co do readln - nie wiem :/

0

ZIOMBER napisał:
&gta : integer;
&gts : string;
&gt
&gts := '25';
&gt
&gta := s;

No i tu wywali sie kompilator :P, wyskoczy blad w konwersji zmiennych [type mismach czy cos]

&gta jak nie to
&gt
&gta := strtoint(s); :)))

A tu mi sie wydaje ze w TP nie ma funkcji StrToInt

W TP zamiana Stringa na Integer moze wygladac tak [wystarczy napisac wlasne StrToInt :)]:

function StrToInt(Str: String): Integer;
var
Liczba, Blad :Integer;
begin
Val(Str,Liczba,Blad);
StrToInt:=Liczba;
end;

wystarczy dodac ta funkcje do kodu i mozna uzywac.
--sys:> logout....

0

Ja tym bym sprobowal czegos takiego:

uses crt,graph;
var znak:char;
tekst:string;

{Tu uruchom tryb graficzny}

repeat
begin
znak:=readkey;
OutText(znak);
tekst:=tekst+znak;
end;
until znak=#27;

itd.

Mozna jeszcze tak zrobic, aby po nacisnieciu entera skoczyc linijke nizej, a po backspace skasowac ostatni znak. Zna ktos jeszcze inne sposoby?--Z pozdrowieniami
Krzysztof "Inny Ludz" Mitko

0

function StrToInt(Str: String): Integer;
var
Liczba, Blad :Integer;
begin
Val(Str,Liczba,Blad);
StrToInt:=Liczba;
end;

To ma byc cala funkcja zmieniajaca str na int?? Krotka troche... Co to jest Val??--Delphi 6, Pascal

----====Pozdrawiam @ll====----
------====== RFL ======------
--==[ [email protected] ]==--

0

RFL napisał:

Co to jest Val??

Val zamienia Str na Int lub float. dziala w pascalu, delphi, basicu. Jest procedura z trzema parametrami:

procedure Val(S; var V; var Code: Integer);

S to string
w V zwraca wartosc jesli sie da zamienic, 0 jesli nie
jesli sie nie da zamienic (w S jest znak niekonwertowalny na liczbe), to w Code zwraca indeks tego znaku, w przeciwnym wypadku 0.
--Pawel

Delphi6

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0