Wątek przeniesiony 2022-10-06 11:16 z Algorytmy i struktury danych przez Riddle.

Internetowa ToDo lista - dobór technologii

0

Witam,
Potrzebujemy w firmie stworzyć dość specyficzną ToDo Listę. Ponieważ potrafię coś tam zaprogramować zostało mi zlecone rozeznanie tematu. Ponieważ nie chcemy dać sobie wcisnąć ciemnoty, potrzebuję nieco poczytać o możliwościach różnych technologii. Efektem który chcemy osiągnąć jest strona WWW, gdzie ma być widoczna prosta lista, a po zalogowaniu lista bardziej rozbudowa. Absolutne minimum funkcjonalności, które nas interesuje to:

  • baza użytkowników z różnymi uprawnieniami do pracy na liście
  • możliwość podpinania plików
  • zachowania funkcjonalności na urządzeniach mobilnych

Wizualnie nie są nam potrzebne jakieś fajerwerki, ma to być czytelne i przyjemne dla oka, a jakieś pływające okienka, kafelki, układanie czegoś metodą D&D nas nie interesują.

Użytkowników pewnie byłoby około 10, a przyrost na poziomie 5-10 zadań dziennie plus edycja wcześniejszych (zmiana statusu, komentarz, dane wynikowe).

Ja osobiście zatrzymałem się na czystym HTMLu + CSS oraz podstawach PHP + MySQL. Obecnie działam gdzieś na pograniczu VBA i C# i zastanawiam się czy nie przymierzyć się do wykorzystania właśnie C# do stworzenia aplikacji webowej. Nie powiem, kusi mnie spróbowanie w ramach podnoszenia własnych możliwości.

Tak, wiem, że są gotowe rozwiązania, ale jeszcze nie trafiłem na takie, które by mi w pełni pasowało. Tym bardziej, ze one często są płatne abonamentowo, a szef wolałby zapłacić raz. Ale ewentualne propozycję na pewno sprawdzę.

1

A jakie w ogóle jest pytanie?

0
Kofcio napisał(a):

A jakie w ogóle jest pytanie?

Dobór technologii. W czym to powinno być napisane, żeby dobrze działało, a nie był to przerost formy nad treścią.

0

Nie lepiej korzystać już z gotowych rozwiązań? Jest tego pełno.

0
Descendant napisał(a):

Nie lepiej korzystać już z gotowych rozwiązań? Jest tego pełno.

Broda Geodety napisał(a):

Tak, wiem, że są gotowe rozwiązania, ale jeszcze nie trafiłem na takie, które by mi w pełni pasowało. Tym bardziej, ze one często są płatne abonamentowo, a szef wolałby zapłacić raz. Ale ewentualne propozycję na pewno sprawdzę.

1
Broda Geodety napisał(a):
Kofcio napisał(a):

A jakie w ogóle jest pytanie?

Dobór technologii. W czym to powinno być napisane, żeby dobrze działało, a nie był to przerost formy nad treścią.

Żeby dobrze działało to musi być dobrze napisane a nie w konkretnej technologii.
Do takiego projektu, jeśli to ma być C# i tylko kilku userów to może blazor w wersji server?

0

"jestem zielony ale napiszę lepiej, niż to co jest na rynku "

  • dziedzina jest bardzo popularna, nie mówię o czymś totalnie nie istniejącym w opensursie
0
Kofcio napisał(a):
Broda Geodety napisał(a):
Kofcio napisał(a):

A jakie w ogóle jest pytanie?

Dobór technologii. W czym to powinno być napisane, żeby dobrze działało, a nie był to przerost formy nad treścią.

Żeby dobrze działało to musi być dobrze napisane a nie w konkretnej technologii.
Do takiego projektu, jeśli to ma być C# i tylko kilku userów to może blazor w wersji server?

Blazorowi się przyjrzę.

Tego, że dobre mają być założenia i dobrze to napisane, to ja jestem świadomy. Bardziej chodziło mi o to, żeby zrobić jakieś rozeznanie, żebym później w ofertach widział czy ktoś nie próbuje mi wcisnąć zbędnych lub starych rozwiązań (podejrzewam, że konkretnymi ofertami też przyjdę tutaj z prośbą o pomoc w ocenie).

ZrobieDobrze napisał(a):

"jestem zielony ale napiszę lepiej, niż to co jest na rynku "

Pisanie nie zamierza, bardziej coś pokombinować z własnej ciekawości. Nie mam tyle czasu, żeby to zrobić od A do Z.

  • dziedzina jest bardzo popularna, nie mówię o czymś totalnie nie istniejącym w opensursie

A jakieś przykłady tych rozwiązań?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1