Tablice dwuwymiarowe - Algorytmy

0

Pytanie : W jaki sposób mogłabym zadeklarować to ?

Wiem tylko

int suma = 0;
for (int i=0; i<N; i++){

Wprowadziłam w taki sposób jest dobrze ?

Zadanie 1

Dana jest dwuwymiarowa tablica liczb całkowitych, int t[N,M]; Zapisz algorytm, który tworzy tablicę
jednowymiarową s[M], zawierającą sumy wszystkich kolumn tablicy t.

1

@dorotamikroblog:

int suma 

int suma = 0;
for (int i=0; i<N; i++){
suma = suma + t[i][i]; 

return suma; 

W taki sposób ?

1

@dorotamikroblog:

Twój algorytm jest w porządku tylko teraz lepiej "zapisze", więc

int sumaElem()
{
int suma = 0;
for (int i=0; i<N; i++){
suma = suma + t[i][i];
}
return suma;
0

@Andrzejjan111:

Miałbyś ochotę jeszcze ten tylko wytłumaczyć ?

Zadanie 2

Sprawdzić, czy podane trzy wartości całkowite mogą być długościami boków
trójkąta.

1

@dorotamikroblog:

Więc wprowadzasz boolean do tego trzy zmienne i bawisz się prawda/ fałsz

1

@dorotamikroblog:

boolean trojkat(int a, int b, int c)
{
boolean jest=false;
If((a+b>c) && (a+c>b) &&(b+c>a)) jest=true;
return jest;
}

Trzeba pamiętać jak wygląda trójkąt.

1
Andrzejjan111 napisał(a):

@dorotamikroblog:

Twój algorytm jest w porządku tylko teraz lepiej "zapisze", więc

int sumaElem()
{
int suma = 0;
for (int i=0; i<N; i++){
suma = suma + t[i][i];
}
return suma;

Ogólnie pomijając sam zapis - return poza klamrami, funkcja nie przyjmująca tablicy "t" jako argumentu - to samo sumowanie jest błędne.
Sumujesz tu po diagonali, a celem zadania jest sumowanie liczb z każdej z kolumn, czyli trzeba sumować po wierszach.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1