Zrzuty ekranu

0

Witam
Mam pytanko jest jakaś skuteczna metoda na wyłapywanie czy uruchomiony jest program robiący zrzuty ekranów itp.Głównie chodzi mi o zapobiegnięcie zrobienia zrzutu okna mojej aplikacji. Z góry dzięki za pomoc.

0

A jakie badania już poczyniłeś? :)

Bo widzisz, gdybyś napisał coś takiego... :

  1. By zrobić zrzut innej aplikacji musisz odwołać się do api win32 poprzez GetDC() lub GetWindowDC().
  2. Ich wywołania można obejść instalując globalnego hooka korzystając z SetWindowsHookEx()
  3. Jest jednak problem - jeżeli sam windows potrzebuje GetWindowDC() do obsługi okna, to nie możesz po prostu zwracać nulla, za każdym wywołaniem funkcji dla Twojego programu, bo nic nie będzie widać :)
  4. Być może obejściem jest niekorzystanie z standardowego systemu wyświetlania Windowsa, a skorzystać z np. DirectX, który sprawi jakieś problemy przynajmniej printscreenowi ;), aczkolwiek dla programów typu HyperSnap nic to nie znaczy.

... to można by się zastanawiać dalej, tymczasem czas odpowiedzi się skończył :)

Skupiłem się na samym niepodawaniu canvasa, wykrycie programu to inna sprawa, bo jeżeli znasz jego nazwę itd. to sprawa jest banalna, jeżeli tylko wiesz, ze może przechwytywać to to wnioskowanie to chyba jedyna droga.
Osobiście sądzę, że szukałbym innej opcji rozwiązania problemu, (co to za program, jeśli można wiedzieć? generujesz numery totka wyświetlane przez 0,3s czy co?) ale nie jest to chyba niemożliwe.
Dla porównania poczytaj o AntiWPA, ma chyba trochę wspólnego z Twoim problemem.

0

Dodatkowo możesz zainteresować się nakładką overlay.

0

Uniemożliwić się nie da - wcale. Utrudnić - pewnie; zależnie od twojej kreatywności.

//Wystarczy odpalić w wirtualnym pececie i za jego pomocą pobrać stan ekranu.

0

Nie no, zakładamy że w ramach aplikacji które możesz wykryć jak mniemam. Na zdjęcie z aparatu i tak nie ma metody :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1