[HTML] <DIV> kontra <TABLE>

2006-07-23 15:36
raastaa
0

witam, mam stone zrobioną w PHP, która generuje kod HTML serwisu www oparty na tabelkach (

. Podobno są łatwiejsze w urzyciu.
Czy mógłby mi ktoś objaśnic różnie między tymi dwoma sposobami tworzenia stron.</p>

Pozostało 580 znaków

2006-07-23 15:47
0

"tabelki są ostatnio nie modne"

naprawde dobrze powiedziane ! :D

Pisz jak chcesz.

Divy są trudniejsze w uzyciu.. ale jak je dobrze opanujesz zobaczysz jakie dają możliwosci...

Zresztą to jest temat rzeka, poszukaj w necie publikacji o takich layoutach, nie wymagaj zebysmy na twoje zyczenie przepisywali specjalnie dla ciebie zawartość Internetu :P


<url>http://kooba.pl/</url>

Pozostało 580 znaków

2006-07-23 15:48
nav
0

divy są dużo lepsze z kilku powodów:
-zmiana layouta wiąże się tylko ze zmianami w pliku css. Zazwyczaj.
-oddziela treść od wyglądu - ułatwienie dla przeglądarek nie obsługujących css oraz małoekranowych.
-czytelniejszy kod, większa swoboda.

http://osiolki.net/tabelki


utf-8 rlz! ٩(ಥ_ಥ)۶

Pozostało 580 znaków

2006-07-23 18:57
0

Moim zdaniem od tabelek nie odejdzie się nigdy. Divy są dobre, ale trudne i dla mało wprawionego deisgnera mogą być utrapieniem na początku (ohh coś o tym wiem ;-) ).


Pozostało 580 znaków

2006-07-23 23:07
0

1) od tabelek się nie odejdzie, bo powstały głównie po to by pogrupować odpowiednio ładnie szybko informacje :P Tworzenie layoutów w przeznaczeniu nie mialo sie opierać na tabelkach, tylko divach (przynajmniej z tego co mi wiadomo).
2) Nie są takie trudne, zrobisz jeden, dwa layouty i nie będziesz miał już większych problemów - a popatrz ile dzięki temu "zyskasz".
3) tworzenie layów na divach wiąże się tak na prawdę tylko ze znajomością CSS i zrozumieniem logiki tworzenia stron na warstwach (cholera, było takie "powiedzenie" coś.. "oddzielenie warstw [...] od [...] ..." :P ).


homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>

Pozostało 580 znaków

2006-07-23 23:36
nav
0

"Oddzielenie treści strony od jej warstwy prezentacyjnej"?
"Oddzielenie warstwy danych od warstwy prezentacyjnej"?
Sens jest ten sam ;]


utf-8 rlz! ٩(ಥ_ಥ)۶

Pozostało 580 znaków

2006-07-24 01:52
0

prosty tutorial napisalem, jak to mozna zaprojektowac strone bez tabelek: kliknij :)


Hey ho!

Pozostało 580 znaków

2006-07-24 20:01
raastaa
0

dziekuje wszystkim za odpowiedzi,
chyba jednak zostane przy tabelkach,

temat uwaŻŻŻam za zamknięty

Pozostało 580 znaków

2006-08-06 15:03
0

Jasne i dalej stosuj archaiczne sposoby tworzenia stron z rodem z XVI wieku. Tabela, jak sama nazwa wskazuje jest do przedstawiania danych tabelarycznych a nie tworzenia konstrukcji strony. Tylko prosze jeżeli uparłeś się juz na te tabele, nie stosuj nagłówków xhtml bo sie osmieszasz. Jeżeli nie potrafisz budować stron zgodnych ze standarami sieciowymi to nie rób ich. Standardy sieciowe nie mówią tylko o wykorzystywaniu odpowiedniej semantyki ale przypomina, że istnieją przeglądarki tekstowe jak i przegladarki przystosowane dla osób niewidomych. Twoje uparte twierdzenie, że dalej bedziesz robił w tabelach informauje tylko o tym, że jesteś marnym webmasterem. Kod semantyczny jest wygodniejszy w zarzadzaniu, ale tego nie doceni raczej amator, który uparcie będzie tworzył strony w monstrualnych tabelkach:
<table><tr><td>Witam!</td></tr></table>

zamiast:

<h1>Witam!</h1>

Eric A. Meyer napisał(a)

Oprócz tabel istnieje jeszcze jedna dalece ograniczająca struktura, składająca się z rzędów i komórek - więzienie. Dla projektantów nadszedł czas, aby sie uwolnić...

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0