konfiguracja ImageBrowsera w FCKeditor

0

Jak w temacie. Wie ktoś jak to zrobić bo męczę się już tydzień i nic nie wychodzi.

0

napisz coś wiecej to chetnie pomogę .....
jaka wersja FCKeditora ??? czy chcesz go skonfigurować dla php ?? co udało ci sie już zrobić ... ?? może masz problem z uploadem plików i tworzeniem katalogów ?? ;) to są tylko moje domysły opisz problem .....

0

wersja : chyba 2.2.
Chcę go wstawić na strone PHP.
Co już mam zrobione: ma stronie edytor jest poprawnie wstawiony, wyświetla się. Problem polega na tym że chcę wstawić obrazek we wpisywaną w edytorze treść, klikam na ikonę Wstaw obraz i otwiera się okienko z opcjami wstawiania obrazka. Po kliknięciu na Przeglądaj zamiast wyświetlić mi podgląd obrazków z katalogu to otwiera się puste okienko. W tym samym czasie tworzą się jakieś katalogi ale nie w katalogu z plikami strony tylko zupełnie gdzie indziej (używam Krasnala - katalogi tworzą się w katalogu C:/usr/krasnal/ - obok katalogu WWW w którym są katalogi domowe m.in. moja nazwana otoplg , tworzy się katalog wwotoplg. Nie mam pojęcia o co tu chodzi. Domyślam się tylko że problem dotyczy odpowiedniego skonfigurowania ścieżek.

0
waldini napisał(a)

wersja : chyba 2.2.
Chcę go wstawić na strone PHP.
Co już mam zrobione: ma stronie edytor jest poprawnie wstawiony, wyświetla się. Problem polega na tym że chcę wstawić obrazek we wpisywaną w edytorze treść, klikam na ikonę Wstaw obraz i otwiera się okienko z opcjami wstawiania obrazka. Po kliknięciu na Przeglądaj zamiast wyświetlić mi podgląd obrazków z katalogu to otwiera się puste okienko. W tym samym czasie tworzą się jakieś katalogi ale nie w katalogu z plikami strony tylko zupełnie gdzie indziej (używam Krasnala - katalogi tworzą się w katalogu C:/usr/krasnal/ - obok katalogu WWW w którym są katalogi domowe m.in. moja nazwana otoplg , tworzy się katalog wwotoplg. Nie mam pojęcia o co tu chodzi. Domyślam się tylko że problem dotyczy odpowiedniego skonfigurowania ścieżek.

nom no to spróbuj tak :

W fckconfig.js:

znajdz
FCKConfig.ImageBrowser = true;
i pod spodem musi znaleźdz sie cos takiego
FCKConfig.ImageBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Type=Image&Connector=connectors/php/connector.php';

nastepna linia do odnalezienia ;)
FCKConfig.ImageUpload = true;
i znowu w kolejnej lini powinienes miec mniej wiecej cos takiego
FCKConfig.ImageUploadURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/upload/php/upload.php?Type=Image';

teraz edytujesz plik editor/filemanager/browser/default/connectors/php/config.php (chodzi o te 2 zmienne). np:

// SECURITY: You must explicitelly enable this "connector". (Set it to "true").
$Config['Enabled'] = true ;

// Path to user files relative to the document root.
$Config['UserFilesPath'] = 'http://127.0.0.1/~<i>costamcos co ci tu pasuje</i>' ;

to jest oczywiscie przykład ... pamietaj jeszcze żeby katalog costamcos do którego zapisujesz pliki miał prawa pozwalajace na zapis (chociaż ciebie to nie dotyczy bo o ile zauwazyłem to masz krasnala [green] )

kolejna żecza sa pliki ale tego juz chyba nie musze tłumaczyc bo postepujesz prawie identycznie jak z obrazkami ... :>

mam nadzieje ze nie napisałem jakis herezji.... w razie czego proszę aby mnie ktos poprawił jeśli coś przekombinowałem ;-P

0
kover napisał(a)

pamietaj jeszcze żeby katalog costamcos do którego zapisujesz pliki miał prawa pozwalajace na zapis (chociaż ciebie to nie dotyczy bo o ile zauwazyłem to masz krasnala [green] )

Na razie używam Krasnala jako localhost, jeśli wszystko będzie OK to przekopiuję na serwer.
Dzięki za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1