uniwersalne strony www

0

Jak pisać strony aby działały na większej liczbie przeglądarek? tzn. jaki dokument powinien być podstawą do używania i sposobu używania pewnych elementów html'a
tu patrze że takie trywialne...
href="" - inaczej takie coś interpretuje IE inaczej OPERA :|
w jednej przeglądarce jest niby oki, a w drugiej warstwy są źle wypozycjonowane :|

to nie może tak być aby pisanie uniwersalnej strony było takie skomplikowane, z tego co widziałem to z js w stronach bywa jeszcze gorzej

0
jame napisał(a)

Jak pisać strony aby działały na większej liczbie przeglądarek? tzn. jaki dokument powinien być podstawą do używania i sposobu używania pewnych elementów html'a
tu patrze że takie trywialne...
href="" - inaczej takie coś interpretuje IE inaczej OPERA :|
w jednej przeglądarce jest niby oki, a w drugiej warstwy są źle wypozycjonowane :|

to nie może tak być aby pisanie uniwersalnej strony było takie skomplikowane, z tego co widziałem to z js w stronach bywa jeszcze gorzej

Niestetynie ma uniwersalnego sposobu. Jak coś będzie działało poprawnie pod FF i Opera to może źle wyglądać pod IE i na odwrót...

0

I tu rodzi się sporo broblemów. Można ewentualnie robić strone z wykorzystaniem arkuszy styli, bo tak się powinno w dzisiejszych czasach robić ale trzeba uważać i nie szaleć z nowinkami CSS bo IE nie wszystko obsługuje.

0

Nie wiem o jakich problemach z href="" piszesz, nie spotkałem się chyba z niczym takiem.

Tworzenie stron uniwersalnych to tworzenie stron pod przeglądarki zgodne ze standardami w większym stopniu (Firefox/Seamonkey, Opera) oraz zwykle dostosowywanie do Internet Exploerera 6. Oczywiście mówię tutaj o tworzeniu layoutów z użyciem CSS, opartego na Divach i tak dalej - przy tabelkach nie jest tak źle.

Trzeba wiedzieć o słabościach poszczególnych przeglądarek, o ich dziwactwach zwłaszcza (kto by pomyślał że puste linie w kodzie mogą spowodować głupie efekty pod IE?), trzeba wiedzieć jak stosować komentarze warunkowe (dla IE), ewentualnie hacki CSS (nie polecane) by omijać słabości. I trzeba testować, testować, testować.

Ale nawet piękny, pohaczony kod CSS może być dla przeglądarki niestrawny, choć teoretycznie powinien działać. Nie wolno zapominać o jakości kodu XHTML - kod z błędami, z niepoprawnym Doctype, wysyłany ze złym typem MIME może spowodować bardzo dziwne zachowania się, zwłaszcza IE. Kto z was wie, że prolog XML przed Doctype przełącza IE w tryb Quirks Mode, a co za tym idzie cały box-model w CSS jest rozwalony i pozycjonowanie upada?

JavaScript dzięki standardowi ECMA oraz modelowi W3C DOM robi się w miarę podobny w przeglądarkach - od kiedy nie ma już document.all i document.layers na rzecz document.getElementById jest o niebo łatwiej. Ale nadal jedne przeglądarki wspierają coś, a inne nie (choćby XMLHttpRequest, podstawa Ajaksa - IE wspiera inaczej, Gecko inaczej, Opera nie wspierała do niedawna nawet).

Wielkim ułatwieniem dla twórców stron będzie Internet Explorer 7. Nie żartuję. Naprawdę, sporo rzeczy poprawiono, jest o wiele lepiej niż było. Szóstka zmuszała do karkołomnych wyczynów by nadać elementowi postion: fixed - w IE7 będzie to normalne, tak jak w innych przeglądarkach. Ale zanim się upowszechni to będziemy pracować jak dotychczas - tworzymy piękny kod XHTML, tworzymy CSS i CSS dostosowywujemy pod przeglądarki (ale bez user-agent sniffing!), a ludzie od JS się bawią, by ich efekty zadziałały jak potrzeba wszędzie. Szkoda tylko, że dostosowywanie stron do przeglądarek jest tak praco- i czasochłonne.

0

Coś ode mnie: dziś przypadkiem zauważyłem tę książkę: http://helion.pl/ksiazki/kulood.htm
Jak chcesz, to ją sobie kup, może tam coś znajdziesz ciekawego :P

0

kliknięcie w taki link href="" w IE odświerza stronę bez zmiennych przesłanych GET, a w Operze nie :P
Divy mi sie rozjechały-używałem CSS do pozycjonowania itd.

0

Obecnie można tylko mieć nadzieje, że gecko based browsers (na Operę trochę mniej liczę, bo ma za dużo problemów z obsługą nowych technologii, podobnie jak IE) się upowszechnią na tyle, że zdobędą większość rynku. W innym przypadku będzie trzeba czekać co najmniej do czerwca 2007 aż Vista z IE7 oficjalnie rozpocznie być sprzedawana (u nas - kopiowana).

// edytowane:
Zobaczyłem na stronce http://www.w3.org/People/mimasa/test/xhtml/media-types/results wyniki dla IE. Przetestowany jest nawet IE7 beta. Jednak zmieniam zdanie i trzeba będzie poczekać aż IE osiągnie poziom 0,1 % rynku.

0
jame napisał(a)

kliknięcie w taki link href="" w IE odświerza stronę bez zmiennych przesłanych GET, a w Operze nie :P

Pierwszy raz sie spotkalem z czyms takim ale szczerze mowiac nie widze problemu, czegos takiego po prostu nie powinno sie uzywac.

jame napisał(a)

Divy mi sie rozjechały-używałem CSS do pozycjonowania itd.

No zdarza sie, po prostu im lepszy webmaster tym lepiej sobie z takim czyms radzi.

0
Wolverine napisał(a)
jame napisał(a)

Divy mi sie rozjechały-używałem CSS do pozycjonowania itd.

No zdarza sie, po prostu im lepszy webmaster tym lepiej sobie z takim czyms radzi.

Czasem nawet dobry webmaster sobie nie radzi :P. Coby nie mówić, czy ja sam jestem dobry, czy nie, to pytałem wiele osób, które są w tej dziedzinie specjalistami o zachowanie linków na pewnej stronie, którą napisałem: http://kucyk-89.bee.pl/ - w menu pod zwykłymi przeglądarkami wszystko jest OK, w nIEnormalnej przeglądarce niestety wszystko zachowuje się totalnie absolutnie nieprzewidywalnie. Dodanie hasLayout pomogło tylko połowicznie (mniej skacze, ale wciąż skacze).
IE po prostu wszystko robi po swojemu, na jedne błędy są sprawdzone metody obejścia, na inne niestety nie i trzeba się pogodzić z faktem, że to do d*** przeglądarka i jak się pod nią coś dostosowywuje, to czasem ograniczyć wykorzystywanie nowoczesnych technologii i przejść w tryb pisania jak 20 lat temu.

0
  1. http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=88427
    I wszystko jasne :>

  2. Ktos, mozesz podac taki przyklad ze IE przez puste linie sie krzaczy, bo pierwszy raz sie z czyms takim spotykam ;]

  3. Jesli chodzi o css i IE7, to dla takich maniakow ktorzy musza uzywac bajerow ktorych normalny IE nie obsluguje.... polecam
    http://dean.edwards.name/IE7/ [green]

  4. A jesli chodzi o skrypty a js, to wystarczy dobra biblioteka (wlasnie taka uniwersalna) ktora zawiera/poprawia/i dodaje funkcje ktore w niektorych przegladarkach sa a w innych nie. Dzieki temu kazdy skrypt pojdzie (nawet na starym zakurzalym IE5 na ktorym kupe rzeczy nie dziala ;] )

Ale i tak zgodze sie z Ktosiem... testowac, testowac...
Najlepiej miec dostep do 2-3 rozych przegladarek i w miare postepow strony patrzec na kazdej jak to wyglada ;)

0

Ad. 1) Na co to ma być rozwiązanie?
Ad. 4) Nie wszystkie błędy i właściwości da się tak ominąć przez JS.

0
  1. Na to, o czym pisano wyżej - link do indeksu.
  2. Skrót myślowy - nie puste linie, a białe znaki nowych linii. Pojawiają się przerwy w listach na przykład - see http://riddle.jogger.pl/id/172957.
0

Ktos, 2) ciekawostka, ja nigdy nie mialem z tym problemu ;-)
Moze dlatego ze pisze glownie z mysla o IE, oraz zeby pod innymi tez dzialalo, a nie odwrotnie :D

Adam, 4) daj mi przyklad ;-P jesli blad jest w javie, lub obiektowym uzywaniu elementow na stronie to da sie to rozwiazac "odpowiednio" modyfikujac skrypt i zamieszczajac "biblioteke korygujaca" ;]

(choc nadal nie moge rozwiazac jednego problemu, na ktory chyba nikt tu mi nie pomoze ;-(
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=91524 )

0

Java i JavaScript to dwie różne rzeczy przede wszystkim.

0
Adam.Pilorz napisał(a)

Java i JavaScript to dwie różne rzeczy przede wszystkim.
Ehhh, a Ty znow sie czepiasz "literowek"... wiesz dobrze o co mi chodzi, bo nie rozmawialismy tu o "Javie" jako programach do kotrych potrzba instalki Sun'a, tylko o JavaScripcie, ktory jest dostepny standardowo w przegladarkach :P

0
desperat napisał(a)
Adam.Pilorz napisał(a)

Java i JavaScript to dwie różne rzeczy przede wszystkim.
Ehhh, a Ty znow sie czepiasz "literowek"... wiesz dobrze o co mi chodzi, bo nie rozmawialismy tu o "Javie" jako programach do kotrych potrzba instalki Sun'a, tylko o JavaScripcie, ktory jest dostepny standardowo w przegladarkach :P

To z kolei ja się przyczepię :P Standardowo w przeglądarkach? Chyba w popularnych :P Bo w takim Lynksie to nie bardzo ;P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1