Opera a IE

0

mam w kodzie taki cos

<form ...="..."> ... dodaj </form>

W IE działa (wysyłka formularza) a w Operze (jak dowiedziałem się) nie. Nie mam Opery więc prosze o potwierdzenie. Jak to obejść, by działało na dwóch przeglądarkach (może zamiast span użyć p ?)

0
SW napisał(a)

... Nie mam Opery więc prosze o potwierdzenie.

http://www.opera.com/ no to juz masz opere...

<FORM id="myform" ...>
...
<span onclick="document.getElementById('myform').submit()">dodaj</span>
</FORM>
0

dzięki
czy są jakieś opracowania w miarę rzetelne i kopmpletne na temat różnic między IE, Opera, FireFox, NEtscape i co tam jeszcze jest ?

0

ja polecam na poczatek w3.org, a jakbys sie pozbyl javaskriptu to juz w ogole [edit]kiedy ja sie naucze, ze to sie pisze oddzielnie :D[/edit] fajnie by bylo :P

0
tomkiewicz napisał(a)

a jakbys sie pozbyl javaskriptu to juz w ogole [edit]kiedy ja sie naucze, ze to sie pisze oddzielnie :D[/edit] fajnie by bylo :P

a ty nie możesz dać innym możliwości wyboru tylko musisz wszystkich przekonywać do tej swojej jakże mało racjonalnej racji że javascript jest be. Tęższe głowy od ciebie ten problem rozważają i jakby uznały że js jest be to by go w przeglądarkach nie implementowano. proste.

0

to co napisał ssnake jest jak widze oparte o model DOM, aprobowany przez W3C. I powinien działać zawsze i wszędzie (znaczy w każdej przeglądarce implementującej JavaScript).

A że JS jest be... do paru rzeczy jest. Można spokojnie go nie używać i zamaist niego wykorzystać np. odpowiedni styl CSS.

Ale ogólnie JS może być cholernie przydatnym narzędziem. Kontrolowanie formularzy przed wysłaniem weźmy jako najprostszy przykład.

0
nul napisał(a)
tomkiewicz napisał(a)

a jakbys sie pozbyl javaskriptu to juz w ogole [edit]kiedy ja sie naucze, ze to sie pisze oddzielnie :D[/edit] fajnie by bylo :P

a ty nie możesz dać innym możliwości wyboru tylko musisz wszystkich przekonywać do tej swojej jakże mało racjonalnej racji że javascript jest be. Tęższe głowy od ciebie ten problem rozważają i jakby uznały że js jest be to by go w przeglądarkach nie implementowano. proste.

JavasScript jest przydatny, a czasem wręcz niezbędny. Ale jeżeli jest możliwość obycia się bez niego, bez uszczerbku na funkcjonalności/wyglądzie strony, to jak najbardziej jest wskazane wykorzystanie tego, gdyż zwiększasz zakres użytkowników, którzy mogą skorzystać z twojej strony.

0

Dyrobates - z ust mi to wyjales :)

nawiasem mowiac, cos mnie bierze, jesli do otworzenia jakiejs strony musze odpalac ten *** IE...

EDIT:

nul napisał(a)

Tęższe głowy od ciebie ten problem rozważają i jakby uznały że js jest be to by go w przeglądarkach nie implementowano. proste.

proste? a miales juz podstawy przedsiebiorczosci? :->
jesli by nie zaimplementowali, to strony "only for IE" by na tej przegladarce nie dzialaly... A efektow to sie domysl :P

0

na stronie http://forum.communicator.com.pl/ która jest częścią 9210.communicator.com.pl znajduje się forum jak najbarddziej wykożystujące js. taki przeciwnik jak ty powinien napisać forum sam albo nie afiszować takiego wykorzystującego js na własnej stronie :D

0

znasz jakies lepsze forum bez JS? A skoro sugerujesz mi, zebym sam napisal, to wiesz o czym piszesz w ogóle? :D

widze, ze choc pisze wyraznie (trudno nie pisac wyraznie na klawiaturze:P), to do niektorych nie trafia: wtedy, gdy mozna nie wykorzystac JS, nalezy uzyc czegos innego. Jesli jednak uzycie tego jezyka jest wysoce wskazane (i dziala w wiekszosci przegladarek, nie tylko w IE) to dlaczego go nie uzywac?

Forum zaliczam do przypadkow, w ktorych nie mozna pominac JS. Dlaczego? bo nie chcialo by mi sie pisac nowego :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1