Operowania na wyświetlaniu daty z bazy

0

Witam!

Mam takie zapytanie - czy istnieje możliwość operowania na wyświetlaniu daty z bazy? Data dodawana jest do MySQL na zasadzie działania f-cji(?) NOW (). To dość przydatna sprawa, ale format daty i czasu cholernie mi się nie podoba i jestem ciekaw, czy da się na tym jakoś operować i wedle życzenia zmienić sposób wyświetlania?

Pozdrawiam

0

formatujesz później dowolnie, np.:
echo date("d.m.Y", $data);
$data jest wyciągana z bazy

0

sa jakies inee sposoby
cos moze w php a moze cos innego

0

Poczytaj opis funkcji printf. Powinno pomóc.

0
aaaaa napisał(a)

sa jakies inee sposoby
cos moze w php a moze cos innego

to jest najlepszy sposób
i to jest w php a w czym myślałeś ?

0

szanujące sie firmy trzymaja w bazie tylko timestampy :-), polecam bezwzględnie!!!

0

Nie zawsze timestamp sie sprawdza. Tworzylem kiedys serwis historyczny. Sproboj sobie zapisac np rok 966 w bazie za pomoca TS. Nie ma szans. Trzeba dostosować się do projektu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1