Problem z SUBMIT

0

Witam.
Nie umie sobie poradzić z zapisywaniem formularzy.
Struktura dokumentu

<form .....="....." id="form1"> ... ... ... </form> <form .....="....." id="form2"> ... <input type="submit" ......="......" onsubmit="fun();"> ... </form>

javascript
fun()
{
var form = document.getElementById("form1");

alert("hello" + form.id); //wypisuje prawidłowe ID - DZIAŁA !!!
form.submit(); //nie działa :(!!!!!!!!
}

Chodzi o to aby dało się zapisać fomularz1 zxa pomocą klawisza SUBMIT znajdującego się w formularzu2.
Da sie to zrobić ?
Prosze o pomoc. Z góry WIELKIE dzięki.

Pozdrawiam.

0

a nie:

var form = document.forms["form1"];

i tag form chyba nie ma parametru id, tylko name w/g standardów ale moga się mylić :P

0
Adamo napisał(a)

a nie:

var form = document.forms["form1"];

i tag form chyba nie ma parametru id, tylko name w/g standardów ale moga się mylić :P

mylisz się :P
http://www.w3schools.com/htmldom/dom_obj_form.asp

0

no to może ale nikt prawie nie używa :P

// ale tam pisze że jest id ale "W3C - No"

OT a na tej stronie jakiś lamerski ten kod:

<script type="text/javascript">
function validate()
{
x=document.myForm
at=x.email.value.indexOf("@")
code=x.code.value
firstname=x.fname.value
submitOK="True"

if (at==-1) 
 {
 alert("Not a valid e-mail!")
 submitOK="False"
 }
if (code<1 || code>5)
 {
 alert("The value must be between 1 and 5")
 submitOK="False"
 }
if (firstname.length>10)
 {
 alert("Your name must be less than 10 characters")
 submitOK="False"
 }
if (submitOK=="False")
 {
 return false
 }
}
</script>
0

witam

niezależnie od tego, czy próbowałem ze zdarzeniami "onsubmit", "onclick" czy "onmousedown" nie jestem w stanie zmienić domyślnego zachowania przycisku submit - jego wciśnięcie zawsze kończy się wysłaniem formularza.

Natomiast z łatwością można osiągnąć efekt wysłania innego formularza (niż ten w którym przycisk jest umieszczony) kiedy wykorzystamy <input type="button" ...

Wydaje mi się, że jeśli submit został kliknięty to wysłanie jego formularza jest nieuchronne ...

z zaciekawieniem będę obserwował temat.

pozdrawiam

0

w onsubmit wystarczy dopisać "return false" i już niw wyśle tego formularza

0

Szmalik - onsubmit ma być w <form> a nie w <input> !!

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<html>
<head>
<title>Tytuł</title>
<script type="text/javascript">
function fun()
{
var form = document.getElementById("form1");

alert("hello" + form.id);
form.submit();
return false;  //dodanie tego aby nie wysłał drugiego formularza
}
</script>
<style type="text/css">
</style>
</head>

<body>
<form id="form1">
<input type="text" name="a">
...
...
...
</form>
<form id="form2" onsubmit="return fun();">
<input type="text" name="b">
...
<input type="submit">
...
</form>
</body>
</html>
0

no to może ale nikt prawie nie używa :P

// ale tam pisze że jest id ale "W3C - No"

hmmmm.... to moze jako ciekawostke dodam ze dla XHTML 1.0 Strict validator podaj dla elementu "form" calkiem odmienny i stanowczy komunikat:

<font size="4">there is no attribute "name"</span>

czyli pozostaje tylko id...

0
piechnat napisał(a)

no to może ale nikt prawie nie używa :P

// ale tam pisze że jest id ale "W3C - No"

hmmmm.... to moze jako ciekawostke dodam ze dla XHTML 1.0 Strict validator podaj dla elementu "form" calkiem odmienny i stanowczy komunikat:

<font size="4">there is no attribute "name"</span>

czyli pozostaje tylko id...

strasznie fajnie, bo z kolei java script tego nie używa i skrypt do dodawania tagów do textarea który coyotowi ukradłem i przerobiłem, a który to z kolei coyote ukradł i przerobił z phpBB nie działa z atrybutem "id"

0
Kooba napisał(a)

strasznie fajnie, bo z kolei java script tego nie używa i skrypt do dodawania tagów do textarea który coyotowi ukradłem i przerobiłem, a który to z kolei coyote ukradł i przerobił z phpBB nie działa z atrybutem "id"
Po pierwsze: nie ukradł a pożyczył z zaznaczeniem pochodzenia!
Po drugie: jak to JS nie używa? A co to jest document.getElementById() ??

0
Kooba napisał(a)

strasznie fajnie, bo z kolei java script tego nie używa

nie rozumiem, przeciez "id" dla "form" jest interpretowane tak samo jak "name", przyklad:

&lt;script>
onload=function(){alert(document.forms.my_frm.x.value)}
</script>
<form id="my_frm">
<input type="hidden" name="x" value="dupa"></form>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1