[JS[ Mały scrypt uaktualniający dane[?]

0

Witam, mam mały problem, nie znam sie na JS ani troszkę, a potrzebuje wykonać coś takiego:
Jest to dodawanie newsow do stryny, tylko że na sposób "skrótowy" i najpierw musze podać informacje do jakiego działu i jakiej kolumny ma być dodany news, chciałbym aby na samym początku był widoczny formularz [lub 3?] w którym w pierwszej formie, [lista roziwjana] wybierało by sie dział, po jego wybieraniu JS wysył by inf. do mojego php, które uzupełniło by liste kolumn, a po wybraniu kolumn, JS wysłał by inf. do formularza dodawania newsa [ potrzebne do ustalenia pozycji newsa]. Chciałbym aby to działo się na jednej stronie, bez jej przeładowywania F5, myśle że nie jest to nic wielkiego, i jesli ktoś byłby na tyle łaskaw zamieścić tu przykładowy kod czegoś takiego?
Z góry dziękuje.

0

...rzecz w tym że JS nie ma możliwości łączenia się i pobierania danych z sieci, są tylko wyjścia na około, które dają sposobność pobrania danych bez przeładowania strony, np.: przy pomocy tagu iframe czy script albo obiektu do parsowania zewnętrznych plików XML...

napisałem coś takiego, może się przyda (wymaga niestety PHP), obsługa wygląda tak:

<script src="http_get.php"></script>
<script>

  hgObj.onrecv = function(str, id) { 
    if (id == 'MY_ID') alert(str)
  }
    
  hgObj.get('http://www.google.pl/', 'MY_ID')

</script>

źródła plików wraz z przykładem są pod adresem:

http://piechnat.iglu.cz/download/http_get/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1