uruchamianie lokalnych aplikacji

Odpowiedz Nowy wątek
2005-01-04 10:44

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Witam

Mam taki problem. Napisalem aplikacje ktora jest uruchamiana z wiersza poleceń z poziomu strony w Php za pomocą polecenia system. Wszystko było piękne :-) dopóki nie umiescilem stronki w necie :-( wtenczas okazalo się że polecenie system jest wykonywane po stronie serwera ? chyba z tego co się dowiedzialem
:-(. Mam takie pytanie czy jest polecenie PHP, javascript albo jakiegoś innego języka w ktorym pisze się strony aby uruchomić z poziomu strony na komputerze ktory otwiera stronę jakieś lokalne polecenie konsolowe np. notepad, czy jakieś inne ?

Prosze o pomoc

#max

http://www.progmax.republika.pl

Pozostało 580 znaków

2005-01-04 11:14

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Pomyśl a gdyby tak ktoś chciał wykonać po stronie klienta np.: FORMAT D:, albo DD ?


JKM czy HGW?

Pozostało 580 znaków

2005-01-04 11:50

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

No tak jak napisal qyon na wiekszosci serwerow jest to wylaczne ze wzgledow bezpieczenstwa ale...

  1. moze da sie jakos przepisac ten twoj program ktory napisales w php? Mysle ze nie powinno z tym byc wiekszych problemow :)

  2. jesli bardzo zalezy ci akurat na tym programie to moze poszukaj kogos kto jakis swoj maly serwerek do swoich potrzeb i by ci udostepnil tylko dla jednej strony z wykonywanym programem a ty bys odbieral tylko wynik programu. Wbrew pozorom to calkiem spora liczba osob ma cos takiego :)

Mysle ze praktyczniejsza i latwiejsza w zrobieniu opcja jest bramka nr 1 ;)


Pozostało 580 znaków

2005-01-04 16:50

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Pedros, ale przecież pytanie było o wykonanie kodu u użytkownika, nie na serwerze. I odpowiedź brzmi jak Qyon napisał: nie. No oczywiście pod warunkiem, że użytkownik nie używa IE, bo w IE da się parę rzeczy odpalić :>


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2005-01-04 16:56

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

da się parę rzeczy odpalić :>

np: telnet ;)


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2005-01-04 20:37

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Witam Ponownie :-)

Dziekuję bardzo za pomoc. Znalazem sam rozwiązanie tego problemu, jest w 100% sprawdzone uruchomiem sam uruchomilem go na stronie w php i uruchomil mi notatnik wymaga tylko drobnej konfiguracji zabezpieczen w IE. Oto ten skrypt :

<html> <head> <script type="text/javascript" language="JavaScript"> function executeCommands(inputparms) { var oShell = new ActiveXObject("Shell.Application"); var commandtoRun = "C:\\Windows\\Notepad.exe"; if (inputparms != "") { var commandParms = document.Form1.filename.value; } oShell.ShellExecute(commandtoRun, commandParms, "", "open", "1"); } </script> </head> <body> <form name="Form1"> <center>

<file to="to" name="Name" open:="Open:"> <input type="text" name="filename" /> <input type="Button" name="Button1" value="Run notepad" onclick="executeCommands()" /> </center> </form> </body> </html>

Pozdrawiam wszystkich i zapraszam na moją stronę może komuś coś z tamtąd się przyda http://www.progmax.republika.pl

Pozostało 580 znaków

2005-01-08 17:07

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Witam

Przetestowałem ten kod dziala poprawnie tylko na IE, jest to albo jakiś bład IE, albo kod w ASP ? nie wiem. Dopisze teraz opcje ktore trzeba zmienić w IE, aby to w 100% dzialalo :

Uruchamiamy OPCJE INTERNETOWE - przechodzimy do ZABEZPIECZEŃ nastepnie wybieramy poziom NIESTANDARDOWY i WŁACZAMY dwie OPCJE : INICJOWANIE I WYKONYWANIE SKRYPTOW FORMATNTOW ACTIVEX NIE ZAZNACZONYCH JAKO BEZPIECZNE, oraz POBIERANIE NIEPODPISANYCH FORMANTÓW ACTIVEX.

Pozdrawiam #max

Zapraszam na moją stronke http://www.progmax.republika.pl

Pozostało 580 znaków

2005-01-08 18:11

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

I to się właśnie nazywa dziura :]. Bo IE to odpala, żadna inna przeglądarka nie odpali Ci ActiveX. Taka podstawowa zasada bezpieczeństwa - wyłączyć ActiveX. Bo tym można z kompem użytkownika zrobić wszystko.


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2005-01-08 18:25

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

to jest fuckt (że można wszystko), ale nie wydaje mi się to że to jest dziura, bo domyślnie to jest wyłączone, a powiększa funkcjonalność przeglądarki bo ktoś może zrobić np instalator swojego programu via www po powiadomieniu żeby dodać stronę do zaufanych witryn albo między kumplami ... chociaż domyślnie to jest wyłączone, czy nie ? bo zaczynam mieć wątpliwości ...


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2005-01-08 18:41

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Znajac politykę Macro$yfu, to nie. Tam można wszystko, zanim to wyłączysz, w przeciwieństwie do systemów porządnych (czyt. NetWare, Unix), gdzie użytkownik nie może prawie nic, zanim mu na to nie pozwolisz. Kiedyś słuchałem dwugodzinnego wykładu na temat tego, co w tym jest niebezpiecznego, ale chyba można się domyśleć. Wystarczy spojrzeć na użytkowników w WinXP - świeżo stworzony użytkownik ma uprawnienia administratora :/


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2005-01-10 08:20

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 6 minut temu

0

Adamie o ile wiem to w Linuxie czy Novellu świezo upieczony użtkownik też ma prawa admina, tylko nazywa się root albo inaczej. Jeżeli już porównujeszesz systemy netware to nie do XP ale do win2k/2003 bo to jest platforma serwerowa. XP z przeznaczeniem domowym musi dać użytkownikowi prawa admina bo by sobie ludzie nawet gry nie zainstalowali...
Strasznie mnie bawią takie porównania, jak już to zróbmy założenia do porównań.
IE po to wprowadza strefy zabezpieczeń, aby pozowlić użytkownikowi dla zaufanych stron włączyć obsługę ActiveX, domyślnie jest to wyłączone.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0