Definiowanie stałych kolorów w CSS?

0

Witam.
Dopiero zaczynam zabawę z CSS i zastanawiam się czy możliwym jest zdefiniowanie sobie stałej kolorów (np. #CACACA = Kolorek_Tabelki) i potem odwoływanie się do niego? No bo w sumie głupio za każdym razem wklepywać nową wartość.... Jestem na 90% pewien, że spotkałem się z tym w jakimś kursie, ale nie mogę teraz tego znaleźć :|
Dajcie znać co i jak :-)
PEace.

0

table { border-color: black; }
O to loto?

0

Tak Dryo, ale chodzi mi o definiowanie własnych stałych.
Np. Mój_Kolor = RGB(30,250,145)
i potem:
A:link
{
background-color: Mój_kolor;
}

0

Milka:
wyobraź sobie, że znam taki serwis jak google i próbowałem znaleźć w nim odpowiedź na zadany tutaj problem. Zamiast tracić czas na podrzucanie bezsensownego linka mogłeś krótko napisać: "Wiem.../nie da się...".
Za resztę linków dziękówka - przydadzą się na 100%, ale nie znalazłem tam też odpowiedzi na ten problem. Nie chcę miliona stałych definiujących kolory (typu "navy, yellow,itp"), ale samemu móc je tworzyć...
Post zostawiam otwarty...

0

a więc w/g mnie nie da się bo nigdy z czymś takim się nie spotkałem, ale co za różnica czy wpiszesz mój_kolor czy #AAA / #AAAAAA.

Ale możesz przecież robić stronke korzystając z definicji mój_kolor a na koniec w jakimś edytorze dać replace mój_kolor na np #FF99DD, później ew. jak chcesz zmienić masowo kolor dajesz replace z #FF99DD na inny kolor itd, a jeśli zbyt dużo razy występuje kolor na twojej stronce to na pewno coś dziwnie zrobiłeś i wystarczy zoptymilizować kod, ew. jeszcze można do tego zatrudnić skrypcik JS.

0

No ale przyjmijmy teraz, że używam zdefiiniowanego przeze mnie koloru (Mój_kolor) na całej stronie i dla tła tabelki, i dla koloru tekstu paragrafu. No i gdy chcę teraz zmienić kolor jedynie tła paragrafu i dam np. polecenie REPLACE ALL to wtedyzmieni mi się też kolor tabelki :/ Wiem, że można to robić krok po kroku, ale zastanawiałem się tylko czy twórcy CSS nie przemyśleli takiego udogodnienia.
No, ale skoro nie to pozostaje mi wykonywanie wszystkiego ręcznie :)
Thx za wszystkie posty, pozdro.

0

(..) ale zastanawiałem się tylko czy twórcy CSS nie przemyśleli takiego udogodnienia.

Pomyśleli. Tworzysz klasę, posiadającą dane właściwości, a później w kodzie jedynie dodajesz ta klase. Oczywiście by mieć możliwość zminiania kilku parametrów, musisz kilka klas połączyć. I tutaj zaczynają się schody... O ile Mozilla/Firefox oraz Opera (inne nie wiem) dobrze sobie z tym radza to... o ile mi wiadomo IE wciąż tego nie obsługuje :(

0

No cóż to w takim razie trzeba się obejść bez tego. Może napiszę do Developerów CSS żeby to dodali do następnej wersji ;P
Zresztą podczas całej tej dyskusji zdołałem już zrobić style dla całej strony, więc chyba cała dysputa przerasta problem :-)
Tak czy siak - thx 4 all [!!!]

0

Hmmm... Możesz zrobić tak, jak Ci ktoś wyżej napisał (sorki, nie zapamiętałem nicka), że piszesz sobe color: @Mój_kolorek@ i potem "@Mój_kolorek@" zamieniasz na konkretny kolor (zostawiając lokalnie na kompie to, co miałeś wcześniej). Oczywiście przydałby się jakiś mały programik, który na podstawie jakiejś odgórnej definicji kolorków (w innym pliku) zamieniałby wszystkie takie kolorki na wartości numerkowe albo nadrzędne stałe. Wtedy jak chcesz zmienić jakiś kolorek, to modyfikujesz w pliku z definicjami odpowiedni kolorek i zapuszczasz program po raz kolejny. A potem na serwer wrzucasz plik po podmienieniu tych zmiennych. To tylko taka sugestia, co prawda problemu już nie ma, ale może komuś się przyda, a może Ty podejmiesz decyzję, żeby tak zrobić...

0

(...)Oczywiście przydałby się jakiś mały programik(...)

sed ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1