przelynia plikow z formularza na serwer....

0

1pyt. Przesylam plik na serwer z formularza i teraz chcialbym go z katalogu tymczasowego (z tego co mi wiadomo plik ten jest gdzies w katalogu tymczasowym na serwie var/tmp) przeniesc np do utworzonego przeze mnie katalogu zeby miec do niego dostep.

2 pyt.
Jak w bazie mysqlowej przechowywac grafike da sie ?

0

plik po prosotu kopiujesz do wskazanego katalogu.
a grafike da sie przechowywac, jesli popchasz plik graficzny do pola binarnego, ale lepiej chyba w bazie miec tylko nazwy plikow, ktore gdzies fizycznie sa na dysku.

0

plik po prosotu kopiujesz do wskazanego katalogu.

przekazuje plik formularzem i jak go zapakowac w konkretne miejsce na serwa? gdzie on jest domyslnie kopiowany ? Czy jest jaka funkcja ktora kopiuje plik wlasnei w taki sposob ?

0

niewazne gdzie on jest tymczasowo przychowywany. zalozmy ze z formularza dostejmy ten plik jako $userfile(standardzik):

if(isset($WINDIR)) $userfile=str_replace("\","",$userfile);
$filename=basename($userfile_name);

//kopiuje w wybrane miejsce
if(!@copy($userfile, "$dir/$filename"))
die("Nie mogę skopiować pliku $userfile.");

//usuwa z katalogu tymczasowego
if(!isset($WINDIR) && !@unlink($userfile))
die ("Nie mogę skasować $userfile.");

0

niewazne gdzie on jest tymczasowo przychowywany. zalozmy ze z formularza dostejmy ten plik jako $userfile(standardzik):

if(isset($WINDIR)) $userfile=str_replace("","",$userfile);
$filename=basename($userfile_name);

//kopiuje w wybrane miejsce
if(!@copy($userfile, "$dir/$filename"))
die("Nie mogę skopiować pliku $userfile.");

//usuwa z katalogu tymczasowego
if(!isset($WINDIR) && !@unlink($userfile))
die ("Nie mogę skasować $userfile.");

kurde w ogóle zmienna WINDIR nie istnieje :(
teraz pytanko czy w :

if(!@copy($userfile, "$dir/$filename"))

to $dir to nazwa katalogu gdzie ma przeniesc ?

jestem zielony w tych sprawach wiec sory ale np. chcialbym zalozyc w kat. public_html katalog np. pliczki i zeby z formularza pliki tam trafiały.
tylko nie bardzo orientuje sie o strukturze katalogow na takim serwerku jakie trzeba sciezki podawc itd.... i co w przypadku gdy zmienna $WINDIR nic nie wskazuje ?

0

if(isset($WINDIR)) $userfile=str_replace("","",$userfile);

to u gory to tylko takie zabezpieczenie w wypadku, gdy user ma system z rodzinki windows, wiec sie tym nie przejmuj.

a z tym $dir - to faktycznie jest to zmienna zawierajaca nazwe katalogu.

a gdy masz jakis katalog w public_html, a w nim ten skrypt to oczywiscie $dir to jest ten katalog do ktorego chcesz przysylac.

poeksperymentuj troche a sie polapiesz :)

0

Na forum php.pl mają fajny sposób na takie pytania o php:
http://pl.php.net/manual/pl/features.file-upload.php

0

Na forum php.pl mają fajny sposób na takie pytania o php:
http://pl.php.net/manual/pl/features.file-upload.php

no fajnie jest opisane, nawet dziala ;--)
thx

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1