Jak sprawdzić czy strona istnieje?

0

Zainstalowałem Apache i umieściłem tam swoją stronę.
Założyłem bezpłatne konto na jakimś serwerze.

Chce umieścić na darmowym serwerze taki skrypt który przesyła użytkownika na mojego apacha ze stroną, a jeśli mój serwer jest wyłączony ten skrypt wyświetla komunikat.

0

Ja stosuję:

[code]
$url = "www.jakasstrona.com";
$port = 80; // przeważnie ;)
$fp = fsockopen($url, $port);
if ($fp) header("Location: $url"); else {
// tutaj coś jeśli serwer jest niedostępny...
}[/code]

0

A ja mam taką sprawę do tego, że zrobiłem tak jak MLS napisał - a w zamian dostałem coś takiego:

Warning: fsockopen(): php_network_getaddresses: gethostbyname failed in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\test.php on line 5

Warning: fsockopen(): unable to connect to test2.php:80 in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\test.php on line 5

a po drugie header nie znajduje mi adresó url - tylko pliki na moim własnym serverze

i co z tym fantem dalej??

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1