sposób na darmowy CMS

0

Hej. Jest obecenie (2024) jakiś sposób na darmowy CMS, hostowany zdalnie?

(najlepiej integrowalny z jakimś SSG jak Gatsby czy innym)

najbliższe co znalazłem póki co to https://decapcms.org/docs/intro/ (poprzednio Netlify CMS), ale wydaje się mieć trochę bugów (template project z Gatsbym np nie działał)

0

A co potrzebujesz od takiego CMSa (poza edycją treśći)? np.

  • czy potrzebujesz ról

  • ilu userów będzie miało dostęp do edycji treści

  • czy potrzebujesz API? do searcha etc.

  • wspomniałeś SSG, CMS musiałbym triggerować jakieś webhooki żeby przebudować stronę

    Daj trochę requirementów to będzie łatwiej coś podpowiedzieć 😉

0

A dlaczego nie pasuje tobie potentat wordpress? Lub nawet bloger - na jakim jest wiele stron zupełnie profesjonalnych?
Wybierając taki niszowy, jest ryzyko zawsze że coś będzie nieaktualne. Dodatków jest mniej do nich dodatków i rozwinięć.
Jomala jeszcze z 15 lat temu była taka dość powiedzmy popularna. Dziś już wygryzł wszystko WP. Ale ta druga opcja wcale też nie jest zła.
WP ma swoje ograniczenia komercyjne a bloger już nie.
Chyba że hostowany zdalnie masz na myśli także własny serwer - wtedy w sumie powstaje kilka opcji dodatkowych. Ale borykających się z tym samym co wymieniłem wcześniej.
W WP własnej instalacji masz też multisite i API, a to spora zaleta.

0

Z tego co pamiętam, to Contentful miał niezły darmowy plan.

0
not Michal napisał(a):

A co potrzebujesz od takiego CMSa (poza edycją treśći)? np.

CMS maksymalnie prosty, jedyne co właściwie od niego potrzebuję, to przebudowanie strony-Quizu kiedy administrator (osoba nietechniczna) zmieni dane.

Czyli np. ktoś chce dodać nowe pytania, albo nowe odpowiedzi do Quizu.

  • czy potrzebujesz ról

prawdopodobnie wystarczy jedna - edytor / administrator

  • ilu userów będzie miało dostęp do edycji treści

prawdopodobnie jedna / dwie osoby

  • czy potrzebujesz API? do searcha etc.

raczej nie

  • wspomniałeś SSG, CMS musiałbym triggerować jakieś webhooki żeby przebudować stronę

tak, myślałem na Netlify-u, ale jestem skłonny jakieś inne rozwiązanie tez rozważyć (zależy mi tylko na przystępnej formie). Na razie bardzo ciekawe rozwiązanie znalazłem https://decapcms.org/docs/start-with-a-template/ - nie do konca jeszcze rozumiem jego zasade działania pod spodem, ale bardzo mi odpowiada, bo nie wymaga żadnego backendu właściwie, ani hostowania (wszystko dzieje się za pośrednictwem Netlify i Githuba)

Cimron napisał(a):

A dlaczego nie pasuje tobie potentat wordpress? Lub nawet bloger - na jakim jest wiele stron zupełnie profesjonalnych?
Wybierając taki niszowy, jest ryzyko zawsze że coś będzie nieaktualne. Dodatków jest mniej do nich dodatków i rozwinięć.
Jomala jeszcze z 15 lat temu była taka dość powiedzmy popularna. Dziś już wygryzł wszystko WP. Ale ta druga opcja wcale też nie jest zła.
WP ma swoje ograniczenia komercyjne a bloger już nie.
Chyba że hostowany zdalnie masz na myśli także własny serwer - wtedy w sumie powstaje kilka opcji dodatkowych. Ale borykających się z tym samym co wymieniłem wcześniej.
W WP własnej instalacji masz też multisite i API, a to spora zaleta.

A w jakim wydaniu byś to proponował? Ja potrzebuję Quiz aplikacje napisać i boję się, że Wordpress będzie ograniczał w pewnym momencie, albo, że będzie to dla mnie dużo trudniejsze/wolniejsze jako dla osoby która normalnie robi w JS /CSS/ HTML surowym (gdzie wordpress jest raczej dla nietechnicznych)

Traktować te rozwiązania jako źródła danych i build SSG strony gdzieś indziej triggerować, czy faktycznie myślałeś napisać w nich całkiem?

0

Właśnie to zależy w jakim zakresie interakcje z witryną mają zachodzić, oraz tego co ma w niej być dostępne. WP jest bardziej jako storna i pełny CMS i w tym zakresie sprawdza się bardzo dobrze.
A z Twojego opisu dodatkowego by wynikało (o ile dobrze rozumiem), że raczej strona będzie dodatkiem do tego co będzie kluczowe w danym miejscu sieci - czyli strona bardziej do tego Quizu, niż quiz jako dodatek na stronie.

Jeśli jako jedna struktura, to WP faktycznie nie jest szczególnie modalne, może mieć zbyt nadbudowane zbędne dodatki.

Wszystko zależy, co finalnie się chce uzyskać i jak to ma pracować ze sobą. Jest masa wszelakich rozwiązań z wykorzystaniem tutaj WP (tutaj już bloger totalnie odpada w tym co dopowiedziałeś). Myślałem że chcesz stronę jako klucz, a nie jako dodatek do czegoś innego.

Jeśli masz już sprecyzowany pomysł i potrzeby, to dobrze rozejrzeć się po konkurencji, co oni stosują i jakie rozwiązania. To często daje lepsze rezultaty niż pytania. Nawet zdarzało mi się pisać do ludzi ze stron konkurencyjnych z prośbą o wskazówkę - jak coś zrobili czy co wykorzystują... ludzie całkiem chętnie dzielą się informacjami. Chyba że tworzysz coś całkowicie bez konkurencji - wtedy przecierasz szlaki co do koniecznych rozwiązań.

0
pmierzejewski napisał(a):

Z tego co pamiętam, to Contentful miał niezły darmowy plan.

próbowałem, ale zniechęciła mnie integracja z Netlify trochę. Używałeś i pasowało by do takiego zastosowania jak opisałem? sposób na darmowy CMS

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1