Wątek przeniesiony 2023-06-12 00:08 z JavaScript przez Riddle.

Wybór frameworka

0

Chcę nauczyć się podstaw jakiegoś framerorka do JS, tylko nie wiem za bardzo jaki wybrać. Wiem, że są takie: Angular, React oraz Vue.

Na chwilę obecną nie planuję rekrutacji do IT, moje zabawy z HTML/CSS/JS są czysto hobbystyczne. Więc tak naprawdę chciałem się poradzić czym się kierować, jakie pytania sobie zadać, na co zwracać uwagę.

3

Dowolny.

I tak będziesz się potem uczył innych

3
rafal95p napisał(a):

Chcę nauczyć się podstaw jakiegoś framerorka do JS, tylko nie wiem za bardzo jaki wybrać. Wiem, że są takie: Angular, React oraz Vue.

Na chwilę obecną nie planuję rekrutacji do IT, moje zabawy z HTML/CSS/JS są czysto hobbystyczne. Więc tak naprawdę chciałem się poradzić czym się kierować, jakie pytania sobie zadać, na co zwracać uwagę.

Wszystko jedno.

4

Ja jednak myślę, że React albo Vue to lepszy wybór niż Angular dla osoby bez doświadczenia.

1

Jeśli hobbystycznie to pewnie Vue, bo ma więcej rzeczy out of the box.

Sam największą styczność mam z React i jest spoko, ale dużo trzeba sobie samemu ogarnąć albo użyć dodatkowej biblioteki. No i trzeba śledzić trendy na bieżąco, bo tam co chwila się zmieniają "dobre praktyki" czy kierunek, w którym idzie React jako biblioteka i jakie trendy są w ekosystemie. Teraz wyznacznikiem trendu jest robienie z Reacta frameworka fullstackowego (frontend+backend, są frameworki do tego jak Next.js), a jeszcze kilka lat temu jedyne, o czym się mówiło, to zarządzanie stanem i Redux.

Wydaje mi się ogólnie, że React wymaga większego skilla w JS ogólnie i większego zrozumienia tego, jak działa sama biblioteka, żeby zrobić coś dobrze. Vue bardziej automatycznie działa z tego, co wiem.

2

Na pewno nie angular.

W Vue dawno nie robiłem, to nie mam uczciwego porównania, ale zawsze wolałem reacta, bo trzeba w nim więcej dbałości, żeby wszystko śmigało, a ja lubię ścisłe reguły

0

Czyli bez libek nic się nie zrobi...

1
rafal95p napisał(a):

Czyli bez libek nic się nie zrobi...

Zrobisz, jeśli wiesz jak.

0

To jest strasznie uciążliwe, że tyle tego badziewia trzeba zawsze uploadować. Już nie mówiąc o sprawdzaniu kompatybilności i czytaniu manuali.

3

Czyli bez libek nic się nie zrobi...

Czy ty hejtujesz właśnie rzeczy o które sam pytałeś?

Nie pytałeś o vanilla js czy lekkie libki wspomagające pracę z DOM, tylko o frameworki.

1

Jeżli jak mówisz do budowania rzeczy hobbystycznie to Vue, jest też najłatwiejszy do nauczenia się z tych trzech, chociaż w sumie React też nie byłby złym pomysłem.

0

Nie wiem skąd Wasza niechęć do Angulara. Jak ktoś ogarnia co to jest DI to nic w nim strasznego nie ma a wszystko ma out of the box.

0
rjakubowski napisał(a):

Nie wiem skąd Wasza niechęć do Angulara. Jak ktoś ogarnia co to jest DI to nic w nim strasznego nie ma a wszystko ma out of the box.

To co angular robi to jest bardzo dalekie od DI. Nie ma za bardzo nic wspólnego z DI, oprócz nazwy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1