Wątek przeniesiony 2023-01-12 09:06 z Inne języki programowania przez cerrato.

Po zapisaniu zmian w CSS i odświeżeniu strony zmiany nie są widoczne

0

Hej! Wiecie może dlaczego ostatnie linijki kodu się nie aktualizują? Typu zmiana height lub przesunięcie w lewo nie działa? Po zapisaniu i odświeżeniu strony nic się na niej nie zmienia.. Chodzi mi o kod zaczynający się od @

* {
    padding: 0;
    margin: 0;
    box-sizing: border-box;
}
html {
    font-size: 10px;
}
header {
    height: 100vh;
    background-color: #e2d5e0;
    position: relative;
    overflow-x: hidden;
    font-family: 'Moon Dance', cursive;
font-family: 'Open Sans', sans-serif;
    
}
main {
    height: 100vh;
    background-color: #dbcdd6;
}
header img {
    position:absolute;
    bottom: 0;
    right: -45%;
    left: 0%;
    height: 70%;
    margin-bottom: -40px;

}
header nav {
    position: absolute;
    right: 1%;
    top: 0%;
    font-size:3rem;
    z-index: 1;
}
header hgroup {
 position: absolute;
    top 15%;
    left: 10%;
    text-transform:uppercase;

}
header h1 {
    font-size: 3rem;
    text-align:center;
    padding-top: 50px;
   
}
header h3 {
    font-size: 3rem;
    font-weight: 400;
}
#arrow {
    bottom: 10%;
    left: 80%;
    transform: translate(-10%);
    border-radius: 50%;
    font-size: 5rem;
    text-align: center;
    padding-top:180px;
    color:firebrick;
}
@media (orientation: portrait)
    @media (orientation: landscape) {
        header img {
   position:absolute;
    bottom: 0;
    height: 70%;
    margin-right: 50px;
   
}
2

W tym miejscu masz błąd

Paulina Świniarska napisał(a):
@media (orientation: portrait)
    @media (orientation: landscape) {
        header img {
   position:absolute;
    bottom: 0;
    height: 70%;
    margin-right: 50px;
   
}

ponieważ nie można tak grupować @media

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/@media

Ogólnie w tym wypadku te dwie linijki z @media są nam niepotrzebne i możemy zapisać normalnie cały selektor

header img {
  position:absolute;
  bottom: 0;
  height: 70%;
  margin-right: 50px;
}

EDIT:

Jeszcze w tym selektorze brakuje właściwości position, żeby zadziałało nam left, lub bottom

#arrow {
    bottom: 10%;
    left: 80%;
    transform: translate(-10%);
    border-radius: 50%;
    font-size: 5rem;
    text-align: center;
    padding-top:180px;
    color:firebrick;
}
0

Ten fragment miał służyć temu by ułożyć stronę tak by i pionowo i poziomo wyglądała ok na telefonie, więc skoro nie w ten sposób to może wiesz jak napisać to poprawnie?

3
Paulina Świniarska napisał(a):

Ten fragment miał służyć temu by ułożyć stronę tak by i pionowo i poziomo wyglądała ok na telefonie, więc skoro nie w ten sposób to może wiesz jak napisać to poprawnie?

Ogólnie chodziło mi o to, że nie możesz użyć orientation: landspace, oraz orientation: portrait jednocześnie w jednym zapytaniu @media ponieważ obie wartości wedlug mnie wzajemnie się wykluczają :P (to znaczy możesz, ale to nie zadziała)

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/@media/orientation

portrait
The viewport is in a portrait orientation, i.e., the height is greater than or equal to the width.

landscape
The viewport is in a landscape orientation, i.e., the width is greater than the height.

Bez struktury html i opisu jak powinno to wyglądać, nie powiem Ci jak dokładnie to wystylizować.

Ogólnie polecałbym zrobić najpierw style dla wersji mobilnej i dopiero później dokładać większe rozmiary ekranów (tablet, laptop, desktop), tak zwane podejście mobile first

/* Wygląd dla urządzeń mobilnych */
header {
  /* ... */
}

@media (min-width: 767px) {
  /* Można powiedzieć, że od tej rozdzielczości zaczyna się tablet */
}

@media (min-width: 992px) {
  /* Tutaj jakiś mały laptop */
}

@media (min-width: 1200px) {
  /* Większy monitor */
}
0

Dorzucając jeszcze 3 grosze z nowinek to można poczytać o container queries 😊

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1