Powiększanie palcami na smartfonie obrazków

0

Stworzyłem nową stronę opartą na bardzo podstawowym szablonie Wordpress'a. Czy jest możliwe, aby zrobić tak, że będzie się dało powiększać sam obrazek osadzony w treści strony za pomocą ruchów palców po ekranie?

0

Dziękuję. :)
Ponieważ jest to pierwsza strona, jaką zbudowałem w Wordpress'ie, dlatego na tę chwilę kompletnie nie wiem, jak dodać tę funkcję do szablonu Wordpress'a na nowej stronie Emilii: https://ailime.cfolks.pl

0

@Myopic: Wyjaśnij proszę, w którym miejscu na stronie Angielski w księgowości chcesz mieć galerię, w której będziesz pokazywać i powiększać palcami obrazki?
Bo mi to wygląda, że wrzucasz spamujący link, a nie realnie szukasz pomocy.
Wyjaśnij to, albo watek poleci jako spamujący.

0

No to źle Ci to wygląda...
To nie ja chcę, tylko Emilia chce, a ja w tym konkretnym zagadnieniu pełnię rolę człowieka, który stara się pomóc, a może i rozwiązać problem.
Ona chce mieć powiększane wszystkie obrazki, które są dostępne na jej stronie, a jest ich w sumie 11 sztuk.

0

Pomijając na chwilę problem ze skalowalnością obrazków, chciałem się doradzić w sprawie favicon, czyli jak dodać ikonę strony.
Znalazłem taki poradnik:
https://favicon.io/favicon-converter/

Jest tam napisane, że po wygenerowaniu plików ikony:
copy the following link tags and paste them into the head of your HTML.

<link rel="apple-touch-icon" sizes="180x180" href="/apple-touch-icon.png"><br>
<link rel="icon" type="image/png" sizes="32x32" href="/favicon-32x32.png"><br>
<link rel="icon" type="image/png" sizes="16x16" href="/favicon-16x16.png"><br>
<link rel="manifest" href="/site.webmanifest">

Tylko, że mój plik główny, to index.php, a nie index.html. Czy zatem mogę umieścić ten kod w pliku index.php i będzie on rozpoznawalny przez stronę Wordpress'a? Pytanie jest z zakresu szkoły podstawowej, ale ja nigdy do tej pory tego nie robiłem. :)

0
Myopic napisał(a):
<link rel="apple-touch-icon" sizes="180x180" href="/apple-touch-icon.png">
<link rel="icon" type="image/png" sizes="32x32" href="/favicon-32x32.png">
<link rel="icon" type="image/png" sizes="16x16" href="/favicon-16x16.png">
<link rel="manifest" href="/site.webmanifest">

Tylko, że mój plik główny, to index.php, a nie index.html. Czy zatem mogę umieścić ten kod w pliku index.php i będzie on rozpoznawalny przez stronę Wordpress'a?

Ścieżki do plików będą nieprawidłowe i trzeba je zamienić na "wordpressowe".

Jeśli wszystkie pliki wrzucisz do katalogu z motywem to można skorzystać z funkcji get_template_directory_uri()

<link rel="apple-touch-icon" sizes="180x180" href="<?= get_template_directory_uri() ?>/apple-touch-icon.png">
<link rel="icon" type="image/png" sizes="32x32" href="<?= get_template_directory_uri() ?>/favicon-32x32.png">
<link rel="icon" type="image/png" sizes="16x16" href="<?= get_template_directory_uri() ?>/favicon-16x16.png">
<link rel="manifest" href="<?= get_template_directory_uri() ?>/site.webmanifest">
0

Pliki skopiowałem do katalogu głównego strony i następnie do pliku index.php dodałem kod z powyższego poradnika. Ikonka strony jest widoczna, ale teraz nie wyświetla się zawartość tej strony, jest tylko białe tło. Oto zawartość pliku index.php:

<?php
/**
 * Front to the WordPress application. This file doesn't do anything, but loads
 * wp-blog-header.php which does and tells WordPress to load the theme.
 *
 * @package WordPress
 */

/**
 * Tells WordPress to load the WordPress theme and output it.
 *
 * @var bool
 */
define( 'WP_USE_THEMES', true );

/** Loads the WordPress Environment and Template */
require __DIR__ . '/wp-blog-header.php';

<HTML>
<HEAD>
<link rel="apple-touch-icon" sizes="180x180" href="/apple-touch-icon.png">
<link rel="icon" type="image/png" sizes="32x32" href="/favicon-32x32.png">
<link rel="icon" type="image/png" sizes="16x16" href="/favicon-16x16.png">
<link rel="manifest" href="/site.webmanifest">
</HEAD>
</HTML>

Przywróciłem więc pierwotną oryginalną wersję pliku index.php i strona wyświetla się prawidłowo.
Jak to możliwe, że teraz także ikonka jest widoczna? :)

0

Wygląda na to, że niepotrzebnie zasugerowałem się wcześniej pewnym wpisem na innym forum, że jeśli dodajemy kod HTML do pliku .php, to HTML ma być po PHP... Teraz zrobiłem inaczej i dodałem ten kod HTML z powyższego poradnika na początku i strona wyświetla się.

<HTML>
<HEAD>
<link rel="apple-touch-icon" sizes="180x180" href="/apple-touch-icon.png">
<link rel="icon" type="image/png" sizes="32x32" href="/favicon-32x32.png">
<link rel="icon" type="image/png" sizes="16x16" href="/favicon-16x16.png">
<link rel="manifest" href="/site.webmanifest">
</HEAD>
</HTML>

<BODY>
<?php
/**
 * Front to the WordPress application. This file doesn't do anything, but loads
 * wp-blog-header.php which does and tells WordPress to load the theme.
 *
 * @package WordPress
 */

/**
 * Tells WordPress to load the WordPress theme and output it.
 *
 * @var bool
 */
define( 'WP_USE_THEMES', true );

/** Loads the WordPress Environment and Template */
require __DIR__ . '/wp-blog-header.php';

0

Nie wiem, czy to z powodu tego dopisku, ale po nim niektóre podstrony wyświetlały się z innym formatowaniem tekstu. Więc przywróciłem oryginalną wersję pliku index.php i obecnie poprawne formatowanie tekstu powróciło.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1