Stylowanie elementów tekstowych, będących rodzeństwem innych węzłów

0

Mamy sobie kod:

<div id="A">
 <div id="B">ABC</div>
 abc<a href="A.html">link</a>
</div>

Pytanie: jak odwołać się do tekstu html pod id="A" po id="B", ale z a?
Chcę ten tekst formatować za pomocą CSS, ale nie ma możliwości zmiany HTML, i tylko mogę edytować CSS.

1

Który ciąg z podanego przez Ciebie przykładu chcesz sformatować (nie ogarniam tego opisu "pod id="A" po id="B", ale z a" )?

0
hipekk napisał(a):

Który ciąg z podanego przez Ciebie przykładu chcesz sformatować (nie ogarniam tego opisu "pod id="A" po id="B", ale z a" )?

Chcę formatować: abc<a href="A.html">link</a>.

1
document.querySelector('#A #B ~ a')
0
szatkus1 napisał(a):

document.querySelector('#A #B ~ a')

Ja chcę formatować abc<a href="A.html">link</a>., a nie <a href="A.html">link</a>

3
gabus napisał(a):
szatkus1 napisał(a):

document.querySelector('#A #B ~ a')

Ja chcę formatować abc<a href="A.html">link</a>., a nie <a href="A.html">link</a>

W takim razie stylizujesz znacznik #a i poprawiasz style w #a #b, bo inaczej bez zmiany struktury nie da się tego zrobić.

Przykładowo:

Chcesz zmienić font-size tego elementu abc<a href="A.html">link</a> na 22px

#a {
  font-size: 22px;
}

i tutaj musisz #a #b przywrócić wcześniejszy rozmiar czcionki jaki był np 16px

#a #b {
  font-size: 16px;
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1