Scroll x/y, nagłówek i kolumna boczna

0

Cześć. Jak zrobić coś podobnego do tego: https://codepen.io/EasonWang01/pen/bEjRvj
tylko ... spore zmiany.
Musi być kolumna boczna (możliwość scroll) która jest zatrzymana/zawieszona.
obok kolumna z możliwość scroll (musi się skrolować razem z pierwszą kolumną, dane w jednej i w drugiej są ze sobą powiązane. W kolumnie drugiej (po prawej) nieograniczona ilość kolumn z możliwością skrolu w poziomie. Skrolując w poziomie zatrzymana jest kolumna pierwsza natomiast skrolują się kolumny w kolumnie drugiej.
Bootstrapowy podział kolumn wyglądało by tak

<div class="row">
    <div class="col-2">
        <div>Item 1</div>
        <div>Item 2</div>
        <div>Item 3 itd (skrol w pionie) musi się skrolować razem z kolumną obok</div>
    </div>
    <div class="col-10">
        <div>
            Tutaj też potrzebny jest nagłówek który odpowiada ilości kolumn w tej kolumnie i jest zablokowany podczas skrolowania w pionie natomiast
            skroluje się w poziomie razem z kolumnami poniżej
        </div>
        <div class="row">
            <div class="col-2">...</div>
            <div class="col-2">...</div>
            <div class="col-2">...</div>
            <div class="col-2">i tak dalej z tym że nie mogą przechodzić w dół, muszą się skrolować w poziomie</div>
        </div>
    </div>
</div>
1

No, okej, i jaki masz pomysł na to jak to zrobić?

Co do dwóch kolumn które mają się scrollować razem, to masz na myśli to że mają być dwa scrollbary jakby połączone ze sobą? Bo w samym CSS się tego raczej nie da zrobić.

0

nie mam pomysłu, dopiero go szukam :)
Wydaje mi się że kluczowe jest ułożenie div'ów. Ewentualnie można to zrobić na tabeli (chyba jest to częściej spotykane)
Takie rozwiązanie (przynajmniej tak mi się wydaje) jest często spotykana jeśli mamy dużo danych.
ooo, na przykładzie to coś takiego można by spotkać w sytuacji gdzie mamy użytkowników i jakieś terminy do nich przypisane.
Po lewej jest lista klientów (skrol w dół) na górze dni (niech będą dni z całego miesiąca). Użytkownik x ma przypisane jakieś wydarzenie w dniu y. Dni jest 30, skrol poziomo

0

Sorry, ale zupełnie nie rozumiem jaki efekt chcesz osiągnąć. Widziałeś gdzieś takie użycie, coś mógłbyś pokazać?

Albo chociaż lepiej objaśnić, jak to miałoby wyglądać/działać? Bo z tego opisu to nic nie rozumiem.

0

Dobra, to może coś takiego to w jakiś sposób zobrazuje :D https://ibb.co/mDqBG0Z
Widziałem takie użycie, mam filmik ale ze względu na dane nie mogę udostępnić. Te pogrubione linie na tym rysunku to są właśnie skrole
Pionowa kolumna to lista (klienci), lista pozioma na górze jakieś inne dane. Skrol w poziomie przewija dane w dużym oknie razem z listą klientów.

0
michalos25 napisał(a):

Dobra, to może coś takiego to w jakiś sposób zobrazuje :D https://ibb.co/mDqBG0Z
Widziałem takie użycie, mam filmik ale ze względu na dane nie mogę udostępnić. Te pogrubione linie na tym rysunku to są właśnie skrole
Pionowa kolumna to lista (klienci), lista pozioma na górze jakieś inne dane. Skrol w poziomie przewija dane w dużym oknie razem z listą klientów.

To mi wygląda na zwykły scroll strony z sidebarem który jest fixed.

0

@TomRiddle: masz może jakiś przykład/link do czegoś podobnego? Nie wiem jak ułożyć div'y aby to działało

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1