Joomla na Xampp?

0

Witam,
Znam html i css, a do tego jakieś podstawy PHP i JS, które pozwolą mi w zasadzie zrobić większość rzeczy, których potrzebuję. W pracy jednak dostałem zadanie aktualizację strony internetowej firmy, Pobrałem sobie wszystkie pliki i mogę edytować poszczególne strony w html. Jednak czy to jest konieczne? Czy jest jakaś możliwość żeby dostać się do strony z poziomu jakiegoś panelu zarządzania joomla przez przeglądarkę? Myślałem o umieszczeniu całej strony na xamppie, ale wyświetla się błąd 500 i tak na prawdę żadna strona się nie pojawia. Po pokombinowaniu z plikiem htaccess udaje się uruchomić w teorii stronę, ale od razu jest przekierowanie na realną stronę w sieci.

Prosiłbym o pomoc przy skonfigurowaniu.

0

Nie wiem, czy dobrze rozumiem o co pytasz.

Czy sytuacja wygląda tak, że masz już jakąś działająca stronę, na której chcesz/musisz wprowadzić zmiany, więc chcesz dołożyć do niej Joomla (albo jakiegoś innego CMS), żeby te zmiany sobie wyklikać w jakimś panelu do zarządzania treścią?

Jeśli tak to kiepsko. Nie da się tak wprost wcisnąć strony do CMS'a, jeśli nie była ona stworzona/dostosowana pod ten konkretny silnik. Można to, co masz przerobić i dostosować do Joomli, ale to jest robota tylko trochę mniej skomplikowana niż napisanie strony od nowa.

Myślałem o umieszczeniu całej strony na xamppie, ale wyświetla się błąd 500 i tak na prawdę żadna strona się nie pojawia. Po pokombinowaniu z plikiem htaccess udaje się uruchomić w teorii stronę

To jest tak ogólnie napisane, że ciężko się jakkolwiek do tego odnieść.

0

W plikach, które pobrałem z serwera zobaczyłem, że są tam pliki z nazwą joomla. Więc zakładam, że to na niej powstała strona. Ja znam html, css i podstawy php, wiec jestem w stanie zrozumieć co się dzieje w plikach i pozamieniać to co potrzebuję. Skoro jednak jest to system zarządzania treścią, to zakładam że nie jest potrzebne grzebanie w plikach, a przynajmniej część zmian, albo i wszystkie można zrobić inaczej. Kwestia tylko, że ja nigdy nie miałem kontaktu z żadnym takim systemem i nie mam pojęcia jak się dostać do panelu zarządzania. To jest jedna kwestia.

Druga, jestem przyzwyczajony do robienia zmian w plikach lokalnych. W czystych html xampp oczywiście nie jest potrzebny, ale gdy uczyłem się php to jednak z jego użyciem wszystkie zmiany wprowadzałem lokalnie, a dopiero potem na serwer, w taki sposób szybko mogłem podejrzeć zmiany, żeby zobaczyć czy wszystko jest ok, zanim opublikuje nowe pliki. Teraz nie potrafię tego zrobić. Być może jeśli na to poświęciłbym więcej czasu to bym to wszystko zrozumiał, nie mam jednak czasu w tym momencie na naukę joomli czy dokładne studiowanie 8 gb plików, które na tym serwerze się znajdują. Pracuję jako przedstawiciel handlowy i to mój główny obowiązek, dlatego staram się jak najbardziej skrócić to co potrzebuję, by wykonać to co muszę.

2

W plikach, które pobrałem z serwera zobaczyłem, że są tam pliki z nazwą joomla

A próbowałeś na tym serwerze się dostać do panelu Joomli? Bo może tam ten CMS działa i zamiast robić jakieś akrobacje, zwyczajnie się do niego dostań i zmieniaj ;) O ile pamiętam, to domyślny adres logowania do Dżumli to twojaStrona.com/administrator

0

Niestety dopisanie administrator nie wystarczy, przekierowuje na główną stronę. Ponadto, niestety nie posiadam danych do logowania, także pozostała mi zwykła zmiana plików, z czym problemu teoretycznie nie powinienem mieć. Ale pojawia się problem z plikami css, które się nie aktualizują. Czytam w internecie, że na joomli wiele osób ma ten problem i jest szansa, że pliki zaktualizują się po czasie. Ja jednak nie chcę wprowadzać żadnych zmian, nie mając podglądu na nie. I wracamy znowu do momentu w którym trzeba skonfigurować wszystko tak, bym zmiany widział lokalnie. Prawdopodobnie w grę wchodzi więc xampp. Prosiłbym więc o pomoc przy uruchomieniu strony lokalnie.

0

Prosiłbym więc o pomoc przy uruchomieniu strony lokalnie.

To jest na tyle skomplikowane zagadnienie, że raczej nikt zdalnie tego Ci nie zrobi. Może jakby ktoś, kto się zna, miał dostęp do serwera, albo chociaż mógł sobie pobrać te dane z działającego WWW to coś by się dało zrobić. Ale tak, jak teraz - praktycznie zero konkretów, to kiepsko to widzę :(

2

jeżeli to joomla albo inny cms to pewnie z bazy danych korzysta, same pliki nic nie dadzą bez zajrzenia do bazy. Mając do niej dostęp możesz sobie stworzyć użytkownika tej joomli który ma prawa administratora i uda mu się wejśc na panel administratora

4

Często kiedyś robili przekierowanie w .htaccess ze strony panelu administracyjnego na inną wymyśloną, żeby potencjalni hakierzy i boty jej nie odwiedzały. Zobacz opis tu i poszukaj w źródłach strony podobnych wpisów.
Po dostaniu się do panelu admina możesz wykorzystać jakieś wtyczki do backupu, które pomogą Ci w odtowrzeniu bazy i plików lokalnie.

2

Po rozstaniu się do panelu admina możesz wykorzystać jakieś wtyczki do backupu, które pomogą Ci w odtowrzeniu bazy i plików lokalnie.

Tylko zauważ, żę @lucasp17 pisał, że nie ma żadnych danych dostępowych (Ponadto, niestety nie posiadam danych do logowania) - dlatego nie zakładam, żeby był w stanie się tam dostać i cokolwiek zmienić. Ta próba wejścia do strony logowania do panelu, którą proponowałem, miała jedynie na celu ustalenie, czy rzeczywiście jakaś Joomla tam stoi, czy te nazwy plików/katalogów zawierające hasło joomla to fałszywy trop. Bo jeśli jest, to można (jeśli się ktoś na tym zna, ja z Joomlą nie miałem od daaaaaawna styczności) spróbować jakoś się włamać/dostać "od tyłu", może coś w bazie podmienić itp.

3

@cerrato: wiem, ale ma dostęp do źródła projektu. Opisano już, że trzeba w bazie zmienić sobie hasło, czy tam dodać użytkownika. Ja podałem tylko informacje jak można szukać URLa panelu administracyjnego.
Mając URLa, jakiś dostęp do bazy da radę się zalogować. No a adresu serwera DB też trzeba szukać w jakichś plikach projektu typu config:
https://docs.joomla.org/How_do_you_recover_or_reset_your_admin_password%3F

0

Z tego co się zdarzyłem zorientować dostęp do db będziemy mieli od strony hostingu. Więc jest to sytuacja do rozwiązania. Tak mi się wydaje.

Większy problem to nadal konfiguracja lokalna. Czy jest możliwa?

0
lucasp17 napisał(a):

Większy problem to nadal konfiguracja lokalna. Czy jest możliwa?

Tak. Mając kopię bazy i kodu powinno się udać odtworzyć stronę. Jak pisałem są paczki do backupu które praktycznie zrobią to za Ciebie. Najpierw się zaloguj tam i zobacz, czy już czegoś takiego nie ma.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1