Wątek przeniesiony 2021-12-27 11:40 z Edukacja przez cerrato.

dobor technologii pod nauke webdev PHP - co potrzebne?

0

Jeszcze nie pisalem aplikacji internetowych, ale mam zamiar je pisac w PHP na Linuxie i sie w nich specjalizowac. Do tego wg mnie musze znac minimum:

  • PHP
  • JavaScript
  • Laravel
  • HTML
  • CSS
  • clean code
  • wzorce projektowe
  • (tylko podstawowe ?) algorytmy i struktury danych
  • SQL
  • angielski

Pytanie 1: czy powyzsza lista wystarczy czy jeszcze cos dodac?

Znam troche Java, bash, C oraz C++ i asemblera. O ile z C++ chyba zrezygnuje, bo nie jest uzywany w webdevie, to C chcialbym minimum 1 raz w tygodniu uzywac, bo jest to podstawa Linuxa i warto nie zapomniec tego jezyka ani programowania wymagajacego recznego zarzadzania pamiecia.

Pytanie 2: co z Java? Wiem, ze jest uzywana w webdevie i czy moze sie zdarzyc aplikacja napisana w PHP i Javie razem? Albo przepisywana z jednego na drugi? Czy lepiej aby programista PHP znal:

  • Jave czy moze lepiej jakis
  • inny jezyk (Python ?)
  • technologie / framework (symfony ?)
  • cos innego ???
2

Więcej ofert pracy z PHP będzie w Symfony. W Laravelu praktycznie w ogóle nie ma ofert w PL. Chyba, że chcesz swoją małą firmę otworzyć samemu pisząc jakieś niewielkie projekty dla małych zleceniodawców - to Laravel + react lub Vue będzie super. Plus PHP jest taki, że są tanie hostingi i mnóstwo darmowego oprogramowania gotowego do wykorzystania w projektach - np. masz praktycznie gotowe open sourcowe rozwiązania dla wszelkiej maści szkół. Wystarczy praktycznie tylko dobrze skonfigurować pod klienta.
Ostatnio też sporo ofert w PHP dla juniorów widać - najwyraźniej coraz mniej osób w to idzie, skoro na juniorów jest ssanie.
Jeśli chcesz pracować w korpo to java + spring + postgreSql (backend) ewentualnie react (frontend).

5

Co rozumiesz przez podstawowe algorytmy?

Co do Laravel, to spróbuj nauczyć się podstaw co najmniej 2 frameworków. Polecam Symfony.

Aplikacji napisanych w Java + PHP nigdy nie widziałem. Natomiast aplikacje mogą się komunikować między sobą i tu wchodzą nie wymieniane przez Ciebie REST, SOAP oraz systemy kolejkowania jak RabitMQ i ostatnio modny na rozmowach GraphQL.

Co do C i Linuxa, to raczej jakieś skrypty w Bashu.

Dochodzi jeszcze wiedza z zakresu konfigurowania webserwerów choćby dla środowiska developerskiego. Takie rzeczy jak .htaccess i jego odpowiedniki itp.
No i Docker tudzież Vagrant etc.

Zostaje jeszcze Xdebug czy inny debuger i nauka debugowania kodu. Podkreślam to jako oddzielne bo gro tutiali uczy tylko echo i var_dumpa.

0

@jurek1980:

jurek1980 napisał(a):

Co rozumiesz przez podstawowe algorytmy?

Np. zawarte w spisie tresci do ponizszej ksiazki:
https://helion.pl/ksiazki/php-7-algorytmy-i-struktury-danych-mizanur-rahman,php7al.htm#section7_shift

Co do Laravel, to spróbuj nauczyć się podstaw co najmniej 2 frameworków. Polecam Symfony.

Pytanie 1: a Magento, WordPress?

Aplikacji napisanych w Java + PHP nigdy nie widziałem. Natomiast aplikacje mogą się komunikować między sobą i tu wchodzą nie wymieniane przez Ciebie REST, SOAP oraz systemy kolejkowania jak RabitMQ i ostatnio modny na rozmowach GraphQL.

Pytanie 2: Czy programista PHP ma czasami zadania typu:
a. napisac cos w Java,
b. przeczytac kod napisany w Java
c. zmigrowac kod napisany w Java do PHP lub na odwrot?

Co do C i Linuxa, to raczej jakieś skrypty w Bashu.

Pytanie 3: czyli C wcale sie nie uzywa?

Dochodzi jeszcze wiedza z zakresu konfigurowania webserwerów choćby dla środowiska developerskiego. Takie rzeczy jak .htaccess i jego odpowiedniki itp.
No i Docker tudzież Vagrant etc.

Zostaje jeszcze Xdebug czy inny debuger i nauka debugowania kodu. Podkreślam to jako oddzielne bo gro tutiali uczy tylko echo i var_dumpa.

Pytanie 4: jakich IDE nalezy uzywac? Na razie nie uzywam IDE (ani PHP jeszcze), ale pisalem w innych jezykach np. w C w edytorze tekstu Kate https://apps.kde.org/kate/ i pisalem Makefile oraz debugowalem w konsoli gdyz uznalem to za skuteczniejszy sposob nauki (bo klikajac tylko - wg mnie robilbym to "polswiadomie")

2

Jak chcesz iść w larve to nie słuchaj tych wyżej i w nią idź, ja pracuje na laravelu od 6 lat i nie widzę braku ofert, za to widze brak ludzi którzy ją ogarniają, w symfony jest więcej ofert co zbyt wiele nie zmienia bo stawki w obu frameworkach są podobne.

4
teofrast napisał(a):

@jurek1980:

Np. zawarte w spisie tresci do ponizszej ksiazki:
https://helion.pl/ksiazki/php-7-algorytmy-i-struktury-danych-mizanur-rahman,php7al.htm#section7_shift

Według mnie prędzej czy później spotkasz się z większością tego co opisane w tym wpisie treści. Tym samym proponuję lekturę tej książki, choć ja akurat tej konkretnej nie przeczytałem.

Pytanie 1: a Magento, WordPress?

Jeśli będziesz chciał szuakać pracy z Wordpress to owszem. Osobiście nie pracowałem przy takich projektach, ale z opisów na forum raczej unikaj.
Magento owszem. W e-commerce obecnie jest duża kasa i brak ludzi, a przy pandemii coraz więcej firm rozwija sklepy internetowe.

Pytanie 2: Czy programista PHP ma czasami zadania typu:
a. napisac cos w Java,
b. przeczytac kod napisany w Java
c. zmigrowac kod napisany w Java do PHP lub na odwrot?

Pisałem coś tam np. w Java czy Python będąc na etacie programisty PHP ale jakieś postawy. Albo zatrudniasz się jako programista danej technologii albo jako człowiek orkiestra. Ja na pewno nie napiszę tak kodu w Java jak jacoviec i na odwrót. Chociaż jak z czasem popatrzysz to są znaczne podobieństwa. Na razie bym się tym na Twoim miejscu nie przejmował.

Pytanie 3: czyli C wcale sie nie uzywa?

Tylko jak nieraz próbuje patrzeć do kodu źródłowego. W końcu PHP jest napisany w C/C++ ale to raczej nie junior. Jak sam kiedyś stwierdzisz że potrzebujesz to ok.

Pytanie 4: jakich IDE nalezy uzywac? Na razie nie uzywam IDE (ani PHP jeszcze), ale pisalem w innych jezykach np. w C w edytorze tekstu Kate https://apps.kde.org/kate/ i pisalem Makefile oraz debugowalem w konsoli gdyz uznalem to za skuteczniejszy sposob nauki (bo klikajac tylko - wg mnie robilbym to "polswiadomie")

Phpstorm- na początku do nauki jak będzie dostępna jakaś wersja EAP lub Viaual Studio Code z wtyczkami do PHPa. Ja korzystam ze Storma, ale coraz częściejwidze jak ktoś używa VSC i funkcjonalnie widzę, że coraz mniej ustępuje.

1

Może zamiast wyliczać technologie, które musisz znać, to napisz po prostu kilka prostych aplikacji w tym PHP i innych technologiach?

Można snuć wielkie plany nauki, a rzeczywistość weryfikuje, co jest potrzebne, a co nie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1