Jak ma działać PUT w REST ?

0

Słowo Put w REST ma aktualizować obiekt docelowy.

A co ma się dziać z polami null / których nie ma w putowanych danych JSON ?
Na chłopski rozum ma być zachowana ich stara wartość?
Czy maja być wyzerowane?

1

Dla PUT powinieneś przesłać cały obiekt z aktualnymi wartościami. Dla Patch możesz wysłać tylko dane które się zmieniły.

0
kzkzg napisał(a):

Dla PUT powinieneś przesłać cały obiekt z aktualnymi wartościami. Dla Patch możesz wysłać tylko dane które się zmieniły.

Wiem, że PATCH to by było to, co właściwe, ale pacjent go nie udostępnia, i nie będzie.

0

Czyli przykład z oficjalnej dokumentacji jest niezgodny z zasadami ogólnymi
Ale "na szczęście" rzeczywiste działanie jest zgodnie :( Mać, mać, mać

*Update a product

This API lets you make changes to a product.
HTTP request
PUT /wp-json/wc/v3/products/<id>
*


data = {
    "regular_price": "24.54"
}

print(wcapi.put("products/794", data).json())


1
J.Muzykant napisał(a):

Czyli przykład z oficjalnej dokumentacji jest niezgodny z zasadami ogólnymi

Wiele organizacji nazywa swoje api REST, mimo że nie są REST.

To po prostu bardzo modna nazwa i każdy chce je mieć, nawet jak nie ma.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1