What the HACK -> skanowanie strony w poszukiwaniu niepodlinkowanych katalogów

0

Dzień dobry.

Czy jeżeli mam stronę (np. z plikiem index.html) i w tym pliku nie umieszczę linka do pliku w innym katalogu, który jednak istnieje, to czy jest możliwość wylistowania go przez użytkownika korzystającego z przeglądarki? Katalog ma losową, niesłowną nazwę.

+-index.html
|-katalog_lsjdkfkjdsf

Dzięki
M.

2

To zależy od konfiguracji serwera. Dlaczego sam tego nie sprawdzisz?

2

Konkretniej, to używając przykładowo Apache możesz wrzucić dyrektywe Options +Indexes lub Options +NoIndexes
Nie ma możliwość aby serwer pozwolił na listowanie plików sam z siebie dla użytkowników z zewnątrz, chyba że pojawi jakiś bug w kolejnej wersji który to umożliwi.

5

bez BruteForce wejść do katalogu, jeżeli nie będzie zgadywać sam?

Tak, jeśli będzie miał wystarczająco czasu i ochoty, to może się dobijać na wszelkie możliwe kombinacje, aż w końcu zgadnie. Pytanie - czemu miałby to robić? Stron w necie są miliardy, więc nierealne jest, żeby automat przeskanował wszystkie możliwości na wszystkich serwerach/domenach.

Jak koledzy pisali - jeśli masz wyłączone listowanie zawartości katalogów (w przypadku Apache - https://tecadmin.net/disable-directory-listing-apache/) to nikt tego nie zobaczy.

ALE nie traktuj tego jako zabezpieczenia trzymanych tam danych. Bo wystarczy że gdzieś jakiś link się wymknie i będzie problem. Jeden z userów 4P parę miesięcy temu miał podobną wpadkę - miał swoją stronę, ale jak się wpisało na Google site: stronaTegoGoscia.pl to w wynikach było wiele linków do "ukrytych" katalogów. A w nich jakieś jego prywatne osobiste listy, zdjęcia pism wysyłanych do sądów, listy do dziewczyny i inne dość intymne sprawy. Nie polecam.

1

A jeżeli mimo wszystko chcesz tam trzymać pliki, utwórz w tym katalogu plik .htaccess z zawartością:

Order deny,allow
Deny from all
Allow from [TWOJ ADRES IP]

Jeśli nie IP to plik .htpasswd i autoryzacja hasłem.

3

Niby nie (wiele skryptów na tym bazuje i dodaje pusty index.html), ale zdarzały się sytuacje że podczas rekonfiguracji serwera, w wyniku błędu albo reuploadu nowej wersji index.html na chwilę zniknął i były listowane wszystkie pliki. Wtedy jakieś google mogło zdążyć zaindeksować treści, co gorsza dodając link do indeksu i później aktualizując już zawartość regularnie
Jak masz tam tylko jakieś skrypty / pliki które chcesz includować / czytać w aplikacji to najbezpieczniej je po prostu umieść folder wyżej

/user
├── www <- root hostowanej strony
│   └──  index.html
└──  katalog_lsjdkfkjdsf
3

najbezpieczniej je po prostu umieść folder wyżej

Albo poziom niżej, a następnie przez .htaccess zablokuj dostęp z zewnątrz do tej lokalizacji.

0

Chyba się udało
Możecie wejść na https://fillthecode.com/AnonimCV.pdf ? :P

obscurity napisał(a):

Niby nie (wiele skryptów na tym bazuje i dodaje pusty index.html), ale zdarzały się sytuacje że podczas rekonfiguracji serwera, w wyniku błędu albo reuploadu nowej wersji index.html na chwilę zniknął i były listowane wszystkie pliki. Wtedy jakieś google mogło zdążyć zaindeksować treści, co gorsza dodając link do indeksu i później aktualizując już zawartość regularnie

Jak masz tam tylko jakieś skrypty / pliki które chcesz includować / czytać w aplikacji to najbezpieczniej je po prostu umieść folder wyżej

/user
├── www <- root hostowanej strony
│   └──  index.html
└──  katalog_lsjdkfkjdsf

Potrzebuję mieć to w folderze www, bo testuję stronę pod kątem responsywności na telefonie ;)

0
mpaw napisał(a):

Chyba się udało

Możecie wejść na https://fillthecode.com/AnonimCV.pdf ? :P

W zasadzie dobrze, tylko w monicie o podanie danych autoryzujących brakuje ci polskich liter.

No i pamiętaj zawsze, że internet nie zapomina :>

Page 1
Gall Anonim
ul. Przepiękna 1/3
111 – 222 – 333
[email protected]
WYKSZTAŁCENIE
2010 – 2013
Szkoła policealna, Technik informatyk
2005 – 2010
Studia na Polibudzie Informatyka (studia przerwane)
DOŚWIADCZENIE ZAWODOWE
2018 – 2018
Firma 3
PROGRAMISTA (STAŻ ZAWODOWY)

Programista C#, Visual Basic, T-SQL

Tworzenie dodatków do Comarch ERP XL
2017 – 2018
Firma 2 bis
PRACOWNIK ADMINISTRACYJNO – BIUROWY

Opracowywanie zestawień w Excelu

Programowanie makr Excela w VBA

Programowanie C++, postgreSQL, FLTK
2014 – 2015
Firma 2
PRACOWNIK ADMINISTRACYJNO – BIUROWY

Prowadzenie szkoleń dla pracowników z zakresu obsługi programów
Word oraz Excel
2012 – 2013
Firma 1
PROGRAMISTA

Programowanie modułów Lua w CORONA SDK dla systemów Android i
iOS

Programowanie C# XNA pod Windows Phone SDK 8.0
DODATKOWE KWALIFIKACJE i INFORMACJE
 Komunikatywna znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie
 Średnio zaawansowana znajomość języków C/C++
 Podstawowa znajomość HTML5 i CSS3 (wspierana dokumentacją)
 Podstawowa znajomość PHP i My SQL (wspierana dokumentacją)
 Bardzo dobra znajomość MS Office(Word oraz Excel) i Open Office
 Bardzo dobra umiejętność obsługi komputerów z systemem Windows (XP/ Vista/ 7/
8/ 10), oraz podstawowa z systemem Linux
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu realizacji niezbędnych czynności związanych z
rekrutacją (zgodnie z art. 7 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osób
fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia
dyrektywy 95/46/WE zwanego dalej RODO). Jednocześnie oświadczam, iż wyrażam zgodę na udostępnienie danych dot. mojej
niepełnosprawności, a także zgadzam się na ich przetwarzanie godnie z treścią art. 9 ust. 2 lit. a) RODO.
Page 2
 Samodzielność, odpowiedzialność za wyniki podejmowanych działań
 Motywacja do pracy i poszerzania zakresu posiadanych umiejętności
 2013 – 2018 wykonywanie pracy w charakterze wolontariusza: Fundacja oraz
Akademia Przyszłości
ZREALIZOWANE PROJEKTY KOMERCYJNE
 Gra Tytuł 1 w CoronaSDK (język Lua)

  • zaprogramowanie logiki gry (bez grafiki, FX i muzyki)
     Gra Tytuł 2 w Corona SDK (język Lua) i XNA 4.0 (C#)
  • obecny tytuł – Tytuł 2 bis
  • zaprogramowanie logiki gry (bez grafiki, FX i muzyki)
     Gra Tytuł 3 w XNA 4.0 (C#)
  • zaprogramowanie logiki gry (bez grafiki, FX i muzyki)
    ZAINTERESOWANIA
     Matematyka
     Muzyka (gra na gitarze i fortepianie)
0
mpaw napisał(a):

Potrzebuję mieć to w folderze www, bo testuję stronę pod kątem responsywności na telefonie ;)

to skoro chcesz tylko testować stronę i nie wystawiać jej publicznie to czemu nie postawisz lokalnie serwera www na komputerze

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1