Niesamowicie długi kod na prostej stronie

0

Witam,
z góry przepraszam za tytuł, ale nie wiem jak opisać ten temat. Jest taka strona , którą swoją drogą bardzo polecam. I kiedy wejdziemy w Zbadaj > Sources > main.728d1d4a.js naszym oczom ukazuje się niezwykle długi kod na dziesiątki tysięcy linijek, który jest dodany do dość prostej strony. I moje pytanie brzmi czy autor sam napisał ten cały kod czy to jakiś zewnętrzny skrypt i dlaczego funkcje i zmienne się tak dziwnie nazywają (o, a, S)

1

To, co opowiadasz wygląda jak normalna praca z frameworkiem javascriptowym.
Jak już jest zrobiony przez programistę w trybie developerskim (z ładnymi żródłami) następuje paczkowanie "na produkcję".
Można mniemać, ze w tym jest i kod frameworku, i tego co programista napisał.

UPDATE: a że jest patologicznie długi dla prostej strony ... wg mnie, to już jest napływająca szerokim strumieniem patologia aplikacji frontendowych

2

@Gouda105: Są różne narzędzia takie jak webpack które z normalnego kodu tworzą takie dziwne tworki. Dlaczego? Otóż celem jest ograniczenie narzutu na requesty.
Lepiej jest zrobić jeden request na jeden plik z kodem który ma 1000 lini, niż na 20 plikow po 50 lini - zamiast 20 requestów idzie 1!

0

dodany do dość prostej strony

No nie wiem, czy strona która daje bardzo ładną animację jeżdżenia po wybranych miastach zasługuje na nazwanie jej "prostą" stroną :P

P.S. Pytanie do Warszawiaków - czy symulacja jazdy po WWA jest zrobiona realistycznie i wiernie oddaje wrażenia z jazdy po stolicy?

1

niezwykle długi

To zajrzyj sobie do pliku base.js

Tak niestety wygląda obecnie standard(?) robienia stron www. W tym wypadku jeszcze pal licho, bo strona faktycznie potrafi coś robić, ale wielu współczesnych łebmasterów wali kilka MB bibliotek js/css, żeby wyświetlić "Hello world".

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1