Skrypt js pobranie zawartości strony

0

Cześć.

W javascript jestem zielony, a potrzebuję napisać jedną rzecz, stąd prośba na pomoc.

Pierwszy krok to pobranie zawartości www (lub z bazy mysql ale to chyba trudniejsze).
Posiłkując się Internetem napisałem coś takiego:

<html>
   <body>   
      <script language = "javascript" type = "text/javascript">
       
            document.write("Hello World!");
            createDiv("TEST");
             httpGet("http://example.com/");
             
       function createDiv(responsetext) {
 var _body = document.getElementsByTagName('body')[0];
 var _div = document.createElement('div');
 _div.innerHTML = responsetext;
 _body.appendChild(_div);
}


function httpGet(theUrl) {
 if (window.XMLHttpRequest) { // code for IE7+, Firefox, Chrome, Opera, Safari
  xmlhttp = new XMLHttpRequest();
 } else { // code for IE6, IE5
  xmlhttp = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
 }
 xmlhttp.onreadystatechange = function() {
  if (xmlhttp.readyState == 4 && xmlhttp.status == 200) {
   createDiv(xmlhttp.responseText);
  }
 }
 xmlhttp.open("GET", theUrl, false);
 xmlhttp.send();
}
      </script>      
   </body>
</html>

Jednak to nie działa, w konsoli widać błąd:
screenshot-20200626184640.png

Skrypt i strona źródłowa nie mogą być na tym samym serwerze - pytanie jak to obejść?

1

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTTP/CORS

Skrypt i strona źródłowa nie mogą być na tym samym serwerze - pytanie jak to obejść?

Nie używać do tego przeglądarki, albo skorzystać jsonp jeśli serwis udostępnia, w co wątpię.

0

Ma to działać jako rozszerzenie do ThunderBirda, więc muszę go używać.

0
hipekk napisał(a):

Ma to działać jako rozszerzenie do ThunderBirda, więc muszę go używać.

Opisz dokładniej, co chcesz zrobić, gdzie i po co.

0

Chce stworzyć "centralną książkę adresową" którą udostępnię do Outlooka i Thunderbirda.

Pomyślałem o wrzuceniu tego w formie prostej bazy, na stronę (xml, json czy coś w tym w stylu) i pobieranie w programie pocztowym.
W Outlooku wiem już jak zrobić, teraz walczę z TB.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1