Sposób działania suwaka ekranu przewijania strony.

0

No więc mam teraz FireFoxa i być może w innych przeglądarkach jest inaczej, ale zastanawiam się czy jest możliwość skonfigurowania tej opcji z poziomu skryptu. Chodzi o to, że jak klikam na suwak po prawej stronie, poniżej widocznego poziomu zaznaczonego tam, to:

  1. nie przewija mi się po jednym screenie w dół, tylko
  2. cała strona wskakuje mi od razu na kliknięte miejsce.

To strasznie wnerwia:

  1. gdy edytuję kod w c-panelu, i
  2. jak przewijam długie strony www

Jak zrobić, żeby jedno kliknięcie przewijało stronę tylko o jeden widoczny ekran?
Jestem pewien, że w JavaScript da się zrobić coś takiego, ale niestety nie wiem jak.

Dziękuję za pomoc i odpowiedź.
Pozdrawiam.
Kuba

0

Jeżeli chodzi o standardowy suwak, który masz (zazwyczaj) z prawej strony ekranu i który jest częścią okna przeglądarki, to nic z tym nie zrobisz. Jest on renderowany przez system, system zajmuje się jego obsługą, a do przeglądarki (czy jakiegokolwiek innego okna/aplikacji, która ma suwak) trafia jedynie informacja, że użytkownik wykonał jakąś akcję - np. wcisnął strzałkę w dół, ręcznie przesunął wskaźnik, kliknął na pasku i przez to zrobił odpowiednim PgDn.

Chyba, że chodzi Ci o niestandardowy pasek przewijania - który sobie ludzie sami tworzą i implementują w CSS/JS/HTML. Ale to jest tak ogólny temat, że bez podania konkretnego kodu, nikt Ci niczego nie napisze. Każdy twórca każdego z tych pasków może to zrobić po swojemu.

0
cerrato napisał(a):

... Chyba, że chodzi Ci o niestandardowy pasek przewijania - który sobie ludzie sami tworzą i implementują w CSS/JS/HTML. (...) Każdy twórca każdego z tych pasków może to zrobić po swojemu.

No właśnie chodzi mi o to, żeby przy użyciu css najlepiej tylko czystego cssa, zrobić taki manewr, żeby wpłynąć na sposób zachowania się suwaka. Temat jest szeroki wczoraj nawet coś wykopałem pogubiłem i muszę od nowa. (Internet mi się skończył w telefonie, a łącze się z bobrzego żeremia w Bieszczadach, i musiałem płynąć czółnem do Ustrzyk Górnych).

Problem polega tylko na tym, że różne przeglądarki czyli Chome, FireFox i Safari, różnie łykają CSS i zazwyczaj trzeba pisać trzy kody. Ale mniejsza z tym na razie chcę sobie zrobić tylko dla FireFoxa, bo sam na nim siedzę.

Zaraz pociągniemy ten temat bo to jest naczelne zadanie mojego całego dzisiejszego dnia: Otóż jeszcze raz wytłumaczę. Zależy mi na stopniowym przewijaniu strony od ekranu (widocznego) do kolejnego ekranu (widocznego pod spodem), po klikach na pasek przewijania, poniżej "zaznaczonego suwaka" - który pokazuje w którym miejscu (pomiędzy górą a dołem strony) się znajdujemy (się znajduje user).

Dzięki za wszelką pomoc w tym zakresie.
Pozdrawiam.
Kuba

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1