Jak w HTML stworzyć okno/kontrolkę z logiem?

0

Czołem bracia programiści

Mam zagwozdkę - czego w HTML można/powinno się użyć do stworzenia kontrolki działającej jak log,to znaczy będzie sobie ona miała określony,stały rozmiar "width:100%; height:100% (- miejsce na parę przycisków pod spodem)",zaś funkcjonalność jej ma być taka,iż będzie do niej z kodu C++ wysyłany string.Owegoż stringa kontrolka ma wyświetlić w nowym wierszu,pod poprzednio wysłanymi stringami,w poziomie tekst ma być łamany do szerokości kontrolki,a w pionie pokazać się miałby scrollbar w razie potrzeby.Jako bonus przydałaby się też możliwość wydrukowania zawartości logu,ale to w dalszej kolejności.

Podpowiedzcie proszę od czego zacząć,bo w HTMLu/CSS/JS nie mam żadnego doświadczenia,i kurde nawet nie wiem za czym dokładnie mam góglować.

0

Ja widziałbym to tak, że w htmlu robimy sobie np diva z określoną wysokością i np pozycjonowaniem statycznym np zawsze na dole strony będzie pojawiał się taki kontener np z wysokością 300px. Co chodzi o zawartość, to nie napisałeś jak ma wyglądać komunikacja pomiędzy językiem C z html em. Jak będzie wysyłany ten string? Zresztą jeśli zrobisz dowolna komunikację to do tego diva wsadisz tylko np UL i każdy nowy string jaki otrzymasz dorzucisz jako element listy. Nie napisałeś też jak będzie generowany ten html, jeśli np w phpie/Javie to robisz to po stronie backendu, a jeśli masz jakies dobre js owe zaplecze w projekcie to i pewnie js'em dasz radę to odebrać i wstawić, poszukaj informacji o socketach w jsie, jest chyba nawet taka stronka socket.io.

Na razie tylko tyle mogę Ci pomóc

0

Ok,to precyzując.Na chwilę obecną prototyp wygląda tak:

<!DOCTYPE html>
<html style='height:100%; margin:0'>
<body style='height:100%; margin:0'>
<div name="StatusLog" style="width:100%; height:415px; overflow:auto;">
			blabla<br/>
			dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugi_tekst_bez_białych_znaków<br/>
			blabla<br/>
			blabla<br/>
			blabla<br/>
			blabla<br/>
			blabla<br/>
			blabla<br/>
			blabla<br/>
			blabla<br/>
			blabla<br/>
			blabla<br/>
			blabla<br/>
			blabla<br/>
			blabla<br/>
			blabla<br/>
			blabla<br/>
			blabla<br/>
			blabla<br/>
			111111111111<br/>
</div>
<table border='0' style='width:100%'>
  <tr>
	  <td style="width:50%">
		<button name="Finish" accesskey='&#13;' style="width:100%; height:65px; background-color:#4caf50; border-radius:15px;" action="return 1">Finish</button>
	  </td>
	  <td style="width:50%">
		<button name="PrintLog" accesskey='&#8;' style="width:100%; height:65px; background-color:#FFFF00; border-radius:15px;" action="return 2">Print Log</button>
	  </td>
  </tr>
</table>
</body>
</html> 

Pozycjonowania statycznego nie w moim divie nie ma,jak to zrobić?

Teraz,jeśli chodzi o komunikację C++ z HTMLem,to jestem w stanie dobrać się do

<?var someVariable?>

z poziomu C++ poprzez mapę stringów - map["someVariable"] = "value for variable"; .Tutaj niestety na razie nie wiem,czy sposób zadziała też i dla wczytanego już dokumentu HTML,owa mapa jest stosowana przy ładowaniu go.Niestety,dokument nie będzie on generowany w Javie/PHP,tylko predefiniowany i wczytywany z pliku,zaplecza js też nie mam :/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1