Personal site - ocena szablonu, wskazanie błędów

0

Witam,

Mam już prawie skończony jeden z pierwszych szablonów który samodzielnie wykonałem. Bardzo proszę o sprawdzenie kodu i wskazanie błędów.

 <!DOCTYPE html>
<html>
<head>
  <meta charset="utf-8">
  <link rel="stylesheet" href="css/style.css"/>
  <link rel="stylesheet" href="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/font-awesome/4.7.0/css/font-awesome.min.css">

  <title>Personal site theme</title>
</head>
<body>
  <div id="wrapper">
    <div id="main">
  <header id="header">
    <h1>Thomas Edison</h1>
    <p>Web Designer & Developer</p>

    <nav id="nav">
      <ul>
        <ol>
          <li><a href="#"><i class="fa fa-facebook" style="font-size:42px"></i></a></li>
          <li><a href="#"><i class="fa fa-twitter" style="font-size:42px"></i></a></li>
          <li><a href="#"><i class="fa fa-tumblr" style="font-size:42px"></i></a></li>
          <li><a href="#"><i class="fa fa-linkedin" style="font-size:42px"></i></a></li>
          <li><a href="#"><i class="fa fa-snapchat" style="font-size:42px"></i></a></li>
        </ol>
      </ul>
    </header>

    <footer id="footer">
      <p>Code & Design Bartłomiej Czyzowski @2017</p>
    </footer>
  </div>
</div>
</body>
</html>

 body{
  background-image: url("../img/bg.jpg");
  color: #FFF;
  margin: 0;
  font-family: sans-serif;
  padding: 0;
  border: 0;
}

ul, ol{list-style: none;}

#wrapper{
  height: 100%;
  width: 100%;
  left: 0;
  margin: auto;
}
#main{
  height: 100%;
  left: 0;
  position: fixed;
  text-align: center;
  top: 6em;
  width: 100%;
}
header{
  position: relative;
  display: inline-block;
  text-align: center;
  top: 2em;
  vertical-align: middle;
  cursor: default;
}
#header h1 {font-size: 5em;font-weight: 900;}
#header p {font-size: 2em;margin: -2.0em 0px 0.25em 0;opacity: 0.7;}
#header nav {margin: 2.0em 0 0 -5em;}
#header nav li{width: 5.35em; display: inline-block;}
#header nav li a{color:white;}
.icon{text-decoration: none;}
.icon:before {
    -moz-osx-font-smoothing: grayscale;
    -webkit-font-smoothing: antialiased;
    font-family: FontAwesome;
    font-style: normal;
    font-weight: normal;
    text-transform: none !important;
}
#footer{
    bottom: 0;
    position: fixed;;
    width: 100%;
}
.fa-facebook {
}
.fa-linkedin {
}
.fa-twitter {
}

title

1

Za wiele tutaj do oceny nie ma, to jest przecież jakieś 10 minut roboty max :P

Na pewno do poprawy masz niejednolite formatowanie kodu (zarówno HTML jak i CSS).

Poza tym imho:
1.Podejrzanie wygląda sposób wykorzystania przez Ciebie elementu header (za dużo tam jest wrzucone).
2.Po co Ci te puste klasy fa-facebook itd. w CSSie?
3.Nie jestem pewien jak aktualnie jest "fajnie" w świecie web z linkowaniem zasobów z czyjegoś serwera, lecz polecałbym wszystko trzymać u siebie.

0
Patryk27 napisał(a):

Za wiele tutaj do oceny nie ma, to jest przecież jakieś 10 minut roboty max :P

Na pewno do poprawy masz niejednolite formatowanie kodu (zarówno HTML jak i CSS).

Poza tym imho:
1.Podejrzanie wygląda sposób wykorzystania przez Ciebie elementu header (za dużo tam jest wrzucone).
2.Po co Ci te puste klasy fa-facebook itd. w CSSie?
3.Nie jestem pewien jak aktualnie jest "fajnie" w świecie web z linkowaniem zasobów z czyjegoś serwera, lecz polecałbym wszystko trzymać u siebie.

  1. Myślałem że tekst i "menu" to nie jest za dużo jak na header

  2. Racja, zapomniałem skasować :)

  3. Nie do końca rozumiem działanie icon fa-xyz. Czy one nie są w jednej bazie z której każdy może korzystać? Coś typu google font, że podpinamy bazę i wyciągamy te elementy które nam są potrzebne.

1

Ad 3: nie o to chodzi - w miarę możliwości powinieneś wszystko linkować z własnego serwera, aby uniknąć problemu w stylu serwer font awesome nie działa, więc na mojej stronie nie ma żadnych ikonek :-(.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1