Witam,
piszę ponieważ nie wiem czy kod który napisałem ma jakieś prawo bytu czy jest zwykła nielogiczna herezja. Kod nie działa i niestety nie barszo wiem dlaczego ,czy wszystko co napisałem w zwykłej klasie muszę przenieść do serwletu czy mogę to odpalać w taki sposób jaki to próbowałem zrobić?

Formularz do rejestracji

 <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<HTML>
<HEAD>
  <TITLE>Rejestracja</TITLE>
</HEAD>
 
<H1 ALIGN="CENTER">Rejestracja</H1>
 
<FORM METHOD="POST" ACTION="Rejestracja">
    Login:<INPUT TYPE="TEXT" NAME="login"><BR>
    Haslo:<INPUT TYPE="TEXT" NAME="haslo"><BR>
    Powtorz haslo:<INPUT TYPE="TEXT" NAME="haslo1"><BR>
    Imie:<input type="text" name="imie"><br>
    Nazwisko:<input type="text" name="nazwisko"><br>
    Email:<INPUT TYPE="TEXT" NAME="email"><BR>
    
    <INPUT TYPE="SUBMIT" VALUE="Wyslij">
</FORM>
 
</BODY>
</HTML>

Sprawdzanie danych w klasie java

 package servlets;

import java.sql.Connection;
import java.sql.DriverManager;
import java.sql.PreparedStatement;
import java.sql.ResultSet;

public class Sprawdzanie {


	
	
	public static void check(String login,String haslo,String imie,String nazwisko,String email){
		
		
		String sql="SELECT login from uzytkownik where login=(?)";
		String sql1="INSERT INTO uzytkownik(login, haslo, imie, nazwisko,email) VALUES (?,?,?,?,?)";
		String server="localhost";
		int port=1521;
		String loginDB="sklep";
		String passDB="oracle";
		
		
		try{
			
			Class.forName("oracle.jdbc.driver.OracleDriver");
			String connectionString="jdbc:oracle:thin:@" + server + ":" + port + ":" + "XE";
			Connection con=DriverManager.getConnection(connectionString,loginDB,passDB);
			System.out.println("polaczenie zostalo nawiazane");
			PreparedStatement cs=con.prepareStatement(sql);
			cs.setString(1, login);
			try{
			ResultSet rs=cs.executeQuery();
			rs.next();
				String spr = rs.getString(1);
				
				if(spr.equals(login)){
					System.out.println("zmien nazwe, uzytkownik o takim loginie juz istnieje");
					cs.close();
					con.close();
				}
			}catch(Exception e){
				
			}
					PreparedStatement cs1= con.prepareStatement(sql1);
					cs1.setString(1,login );
					cs1.setString(2,haslo);
					cs1.setString(3, imie);
					cs1.setString(4, nazwisko);
					cs1.setString(5, email);
					System.out.println("wpis zostal dodany");
					cs1.executeUpdate();
					cs1.close();
					con.close();
				
			}catch(Exception e){
		}
		
	}
	
}

Serwlet

package servlets;

import java.io.IOException;
import java.io.PrintWriter;

import javax.servlet.ServletException;
import javax.servlet.annotation.WebServlet;
import javax.servlet.http.HttpServlet;
import javax.servlet.http.HttpServletRequest;
import javax.servlet.http.HttpServletResponse;

/**
 * Servlet implementation class Rejestracja
 */
@WebServlet("/Rejestracja")
public class Rejestracja extends HttpServlet {
	private static final long serialVersionUID = 1L;
       
    /**
     * @see HttpServlet#HttpServlet()
     */
    public Rejestracja() {
        super();
        // TODO Auto-generated constructor stub
    }

	/**
	 * @see HttpServlet#doGet(HttpServletRequest request, HttpServletResponse response)
	 */
	protected void doGet(HttpServletRequest request, HttpServletResponse response) throws ServletException, IOException {
		// TODO Auto-generated method stub
		response.getWriter().append("Served at: ").append(request.getContextPath());
	}

	/**
	 * @see HttpServlet#doPost(HttpServletRequest request, HttpServletResponse response)
	 */
	protected void doPost(HttpServletRequest request, HttpServletResponse response) throws ServletException, IOException {
		
		PrintWriter out=response.getWriter();
		String login=request.getParameter("login").toString();
		String haslo=request.getParameter("haslo").toString();
		String haslo1=request.getParameter("haslo1").toString();
		if(haslo.equals(haslo1))
		{
		String imie=request.getParameter("imie").toString();
		String nazwisko=request.getParameter("nazwisko").toString();
		String email=request.getParameter("email").toString();
		Sprawdzanie.check(login, haslo, imie, nazwisko, email);
		}
		else{
			System.out.println("Podane hasla sie nie zgadzaja");
		}
		doGet(request, response);
	}

}
 

I web.xml , nie jestem pewny czy dobrze zrobilem mapowanie

 <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<web-app version="3.1" xmlns="http://xmlns.jcp.org/xml/ns/javaee" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://xmlns.jcp.org/xml/ns/javaee http://xmlns.jcp.org/xml/ns/javaee/web-app_3_1.xsd">
    <servlet>
        <servlet-name>login</servlet-name>
        <servlet-class>login</servlet-class>
    </servlet>
    <servlet-mapping>
        <servlet-name>login</servlet-name>
        <url-pattern>/login</url-pattern>
    </servlet-mapping>
    <session-config>
        <session-timeout>30</session-timeout>
    </session-config>
     <servlet>
        <servlet-name>register</servlet-name>
        <servlet-class>Rejestracja</servlet-class>
    </servlet>
    <servlet-mapping>
        <servlet-name>register</servlet-name>
        <url-pattern>/register</url-pattern>
    </servlet-mapping>
    <session-config>
        <session-timeout>30</session-timeout>
    </session-config>
</web-app>